Poetins westerse vrienden zijn nog weinig meer dan paria’s

De Duitse krant Die Zeit publiceerde vorige week een interview met Matthias Warnig. Deze van origine Oost-Duitser en Poetin confidant zou de leiding krijgen over de nooit geopende Nord Stream 2 gaspijpleiding van Rusland naar Europa.

Waarom is dit belangrijk?

Hooggeplaatste vrienden hebben in de politiek helpt, vooral wanneer je vijanden zich op een lager echelon bevinden. Maar wanneer de hoogst geplaatste plots een paria wordt, sleurt die iedereen in zijn val mee. Dat is wat een reeks westerse politici ondervindt, nu hun voormalige 'vriend' Poetin in het Westen persona non grata is geworden.

In het nieuws. Matthias Warnig werkte in de jaren zeventig voor de Oost-Duitse Stasi en bouwde daar een vriendschap op met Vladimir Poetin. Die connectie zou hem later miljoenen dollars opleveren, toen hij naast agent voor grote Russische staatsbedrijven ook een van Poetins vertrouwde contactpersonen in Europa werd. 

  • Warnig claimt verschillende keren aan Poetin te hebben gevraagd wat het doel van de oorlog in Oekraïne is. Om vervolgens te horen te krijgen dat dit "een staatsgeheim
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20