Poetin feliciteert Bolsonaro met tweehonderdjarig bestaan van Brazilië en benadrukt nauwe economische banden

De Russische autocraat Vladimir Poetin feliciteerde woensdag zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro met de 200ste verjaardag van de Braziliaanse onafhankelijkheid.

“Ik ben er zeker van dat we dankzij wederzijdse inspanningen het strategische partnerschap tussen Rusland en Brazilië zullen versterken in het belang van onze volkeren”, zo luidde de boodschap van Poetin. “Ik wens al uw medeburgers oprecht een goede gezondheid toe met succes, geluk en voorspoed.”

De Russische leider wees er ook op dat het Zuid-Amerikaanse land een “gerespecteerd lid van de internationale samenleving is die een belangrijke rol speelt in de wereldeconomie en actief deelneemt aan de oplossing van veel actuele problemen op de mondiale agenda”. 

Economieën Rusland en Brazilië raken verder verweven

Tot ergernis van de Verenigde Staten en de EU zijn Bolsonaro en Poetin als twee handen op één buik. De Russische economie is de afgelopen maanden steeds verder met de Braziliaanse verweven geraakt. Rusland heeft de waarde van zijn export naar Brazilië in de eerste helft van dit jaar bijna verdubbeld en is daarmee de vijfde leverancier van het land geworden.

Volgens deskundigen wegen er twee belangrijke aspecten mee in de relatie tussen de twee landen, namelijk: de nationale brandstofcrisis in Brazilië en de sterke afhankelijkheid van Russische meststoffen.

“Wij zullen ons niet houden aan de sancties tegen Rusland”, zei Bolsonaro in eind juli. “We zullen doorgaan met het in stand houden van onze evenwichtspositie, omdat we zonder dat delicate evenwicht geen meststoffen hebben voor onze landbouw.”

Brazilië vierde onafhankelijkheid van Portugal

Op 6 september werd in Brazilië de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Portugal gevierd. De huidige president van het land, Bolsonaro, greep de viering aan om campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen van 2 oktober. Daarbij duidde hij de aankomende verkiezingen aan als een “strijd tussen goed en kwaad”. 

“Het goede zal staan tegenover het kwade, dat 16 jaar lang in ons land heeft huisgehouden”. Daarmee verwees Bolsonaro naar het kabinet onder leiding van Dilma Rousseff, die in 2016 door de senaat werd ontslagen vanwege beschuldigingen van corruptie en vriendjespolitiek. “We waren destijds zeer dicht bij de afgrond”, benadrukte hij

Ook de vrouw van Bolsonaro sprak zich openlijk uit voor haar man: “We zijn hier om te vechten voor het grotere goed, dat is onze familie en onze vrijheid. Voor de principes en waardes die God op aarde heeft ingesteld. Om te vechten voor onze natie. De vijand zal niet winnen”, zei ze onder luid applaus. 

Op 6 september werd in Brazilië de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Portugal gevierd. Bron: Getty Images

Grimmige sfeer

De race naar het Braziliaanse presidentschap begint onderwijl grimmige vormen aan te nemen. Zo is de linkse Luiz Inácio Lula da Silva begonnen met het dragen van een kogelwerendvest, nadat begin juni een zelfgemaakt explosief met uitwerpselen tijdens een van zijn toespraken was ontploft en na de moord op zijn partijgenoot Marcelo Arruda door een aanhanger van president Jair Bolsonaro.

De rechts-populistische Braziliaan ligt in de peilingen ver achter op zijn rivaal Lula. Volgens de meest recente enquête van het onderzoeksbureau Quaest bedraagt zijn achterstand momenteel 10 punten. Bolsonaro zou wel op voorsprong staan in de staat São Paulo, het belangrijkste stembureau van het land.

Als reactie op de voor Bolsonaro deprimerende voorspellingen riep de president zijn volgers begin juni op zich “klaar te maken voor een oorlog”. 

Ciro Gomes, van de Democratische Arbeiderspartij (PDT, centrum-links), zou 7 procent steun hebben, gevolgd door Simone Tebet met 4 procent. Als geen van de kandidaten 50 procent of meer haalt, wordt er op 30 oktober een tweede ronde gehouden. In een dergelijk scenario zal Lula naar verwachting Bolsonaro met 51 procent tegen 39 procent verslaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20