Poetin: “Een Russisch-Duitse samenwerking op vlak van energie is een prioriteit”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is dinsdag naar Rusland getrokken om met de Russische president Vladimir Poetin te spreken over de spanningen aan de grens met Oekraïne. Tijdens dat gesprek zei Poetin dat een samenwerking met Duitsland op vlak van energie een prioriteit blijft.

Het Westen blijft zich zorgen maken over de spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Verschillende westerse politieke leiders hebben de afgelopen weken diplomatieke gesprekken gehouden met zowel Rusland als Oekraïne in de hoop wat druk van de ketel te halen. Nagenoeg al die gesprekken zijn op niets uitgedraaid.

“Diplomatieke mogelijkheden nog niet uitgeput”

De afgelopen dagen was het de beurt aan Scholz. Maandag was hij aanwezig in Kiev om met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te spreken. Daarna trok hij verder naar Moskou om daar Poetin te ontmoeten. De twee politieke leiders hebben elkaar intussen gesproken.

Na het gesprek met Scholz herhaalde Poetin tijdens een persconferentie dat Rusland geen oorlog wilt. Hij voegde er wel aan toe dat het Westen niet tegemoet is gekomen aan de Russische veiligheidseisen. Ook Scholz was voorzichtig positief na het onderhoud met de Russische president. “De diplomatieke mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput”, klonk het.

Russisch gas

Tijdens het gesprek kwam ook de samenwerking van de twee landen op vlak van energie ter sprake. Duitsland is namelijk voor zo’n 40 procent afhankelijk van Russisch gas. De levering van Russisch gas dreigt immers in gevaar te komen bij een militair conflict. De Verenigde Staten hebben al meermaals gedreigd om de pijpleiding Nord Stream 2, die gas van Rusland naar Duitsland moet voeren, niet in gebruik te nemen als Rusland Oekraïne binnenvalt.

Tijdens het gesprek met Scholz benadrukte Poetin dat een Russisch-Duitse samenwerking op vlak van energie een prioriteit blijft voor hem. “Rusland is tot nu toe altijd een betrouwbare energieleverancier geweest”, klonk het.

Einde militaire oefeningen

Ondertussen heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten dat sommige militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne zijn afgelopen en dat de troepen terug op weg zijn naar Rusland. “Eenheden van de zuidelijke en westelijke militaire districten die hun taken hebben afgerond, zijn al begonnen met het inladen van personeel en materiaal op transportmiddelen via het spoor en de weg, en beginnen vandaag terug te keren naar hun thuisbasis”, klonk het.

Al nemen de westerse landen die boodschap met een korrel zout. De Britse premier Boris Johnson merkt bijvoorbeeld op dat er Russische veldhospitalen gebouwd worden aan de grens met Oekraïne. “Dit wordt enkel gedaan als er een invasie in de maak is”, aldus de premier.

De financiële markten reageerden alvast positief op het nieuws. Maandag was er nog paniek op de beurzen nadat de Verenigde Staten hadden gewaarschuwd dat een Russische aanval op Oekraïne elk moment kon gebeuren.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20