Plezierreisjes maken plaats voor vaccinvakanties: Amerikanen reizen naar andere staten om sneller een vaccin te krijgen

Verschillende Amerikaanse staten en steden stellen vast dat toeristen hen een bezoekje brengen om zo sneller een vaccin te krijgen. Florida heeft bijvoorbeeld al 37.000 vaccins toegediend aan mensen die afkomstig zijn uit een andere staat.

De meest recente cijfers van het Amerikaans Centrum voor Ziektebeheersing- en Preventie (CDC) leren dat er in de Verenigde Staten al 16,5 miljoen dosissen van de coronavaccins zijn toegediend. In totaal zijn er bijna al 36 miljoen dosissen verdeeld. De VS hebben inmiddels de vaccins van Pfizer en Moderna goedgekeurd.

Meer vaccins in andere gebieden

Toch lijkt niet iedereen even vlot toegang te hebben tot de vaccins. Meer en meer staten merken op dat Amerikanen bepaalde staten of steden bezoeken omdat ze daar sneller een vaccin kunnen krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Miami, de skigebieden van Colorado en New York City. Die gebieden hebben meer vaccins gekregen dan anderen.

Er zijn nog geen officiële cijfers, maar de staten die de vaccinaties van dichtbij opvolgen stellen vast dat tienduizenden Amerikanen reizen om sneller gevaccineerd te worden.

Een van de staten die daar cijfers over bijhoudt is Florida. Die staat heeft minstens 37.000 mensen gevaccineerd die niet afkomstig zijn van Florida. Daarbij worden de mensen die een tweede woning in Florida bezitten niet meegerekend.

De overheid wil zoveel mogelijk mensen vaccineren, maar experts stellen zich toch vragen bij de vaccinreizen. ‘Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. Dat zorgt voor spanningen bij de mensen. Sommige inwoners reageren dan ook gefrustreerd als ze zien dat mensen van andere staten hun staat aandoen om een vaccin te krijgen’, laat Marissa J. Levine, professor volksgezondheid aan de universiteit van Zuid-Florida weten.

Eigendom federale overheid

‘Vaccins zijn overigens eigendom van de federale overheid. Dat maakt het moeilijk voor lokale overheden om verblijfsvereisten op te leggen aan mensen die een vaccin willen’, verduidelijkt de professor.

Verschillende skigebieden in de Verenigde Staten hebben al geprobeerd om de vaccinaties te beperken tot de inwoners met als argument dat ‘wie een tweede vaccin wil, twee weken later ook nog beschikbaar moet zijn.’ In Aspen is de vaccin bijvoorbeeld enkel beschikbaar voor wie werkt of leeft in de stad.

Andere skigebieden, waaronder Deer Valley in Summit County, moedigen de mensen die in die gebieden werken aan om een vaccin te laten toedienen in hun thuisstad. ‘Al zullen we niet weigeren om iemand een vaccin te geven als die dat vraagt’, aldus een woordvoerder van Summit County.

Terwijl de Amerikanen reizen om gevaccineerd te worden, gaan er binnen de Europese Unie meer en meer stemmen op om niet-essentiële reizen tijdelijk te verbieden. Zo zal de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdagavond tijdens een videoconferentie met de EU-lidstate over de coronacrisis pleiten voor zo’n restrictie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20