Platenlabel Rihanna en Justin Bieber deels in Chinese handen

Het grootste platenlabel ter wereld, Universal Music Group (UMG), komt voor een deel in Chinese handen. Een consortium onder leiding van de Chinese internetreus Tencent koopt 10 procent.

De groep rond Tencent telt 3 miljard euro neer voor de minderheidsparticipatie van 10 procent. Op die manier wordt Universal Music Group gewaardeerd op 30 miljard euro. De deal vermeldt verder dat het consortium tegen 2021 nog eens 10 procent mag aankopen aan dezelfde prijs.

Het is Vivendi die het nieuws bekendmaakt in een mededeling. Het Franse mediaconcern is de moedergroep van Universal Music Group, dat geldt als de grootste muziekuitgever ter wereld. The Rolling Stones, The Beatles, Rihanna, Lady Gaga, Justin Bieber: het zijn maar enkele van de artiesten die in de portefeuille van UMG zitten.

Win-winsituatie

Er zitten verschillende partners in het consortium, maar Vivendi omschrijft het vaag als ‘internationale financiële investeerders’. Het is dus enkel geweten dat Tencent deel uitmaakt van het consortium. De internetreus is een begrip in China, maar in het westen minder bekend dan concurrent Alibaba.

Voor zowel Universal Music Group als Tencent is dit een deal met veel kansen. Het muzieklabel versterkt zijn aanwezigheid in Azië en kan van Tencent bijleren op het vlak van digitale muziek. Die laatste kan nu mee profiteren van Amerikaanse artiesten en hun muziek exploiteren in China.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20