Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Plagiaatklacht tegen ‘Stairway to Heaven’ sterft stille dood

Logo Business AM
Lifestyle

06/10/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Pixabay

De strijd rond de rockhit ‘Stairway to Heaven’ van de Britse band Led Zeppelin lijkt definitief tot het verleden te behoren. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een nieuwe procedure tegen de componisten Robert Plant en Jimmy Pages geweigerd. Daarmee komt een einde aan een juridische strijd die zes jaar heeft aangesleept.

Plant en Page werden ervan beticht de intro van hun compositie van de song ‘Taurus’ gestolen te hebben. ‘Taurus’ was geschreven door Randy Wolfe, frontman van de Californische groep Spirit.

Juridische overwinning

De erfgenamen van Randy Wolfe, die ook de artiestennaam Randy California gebruikte, startten zes jaar geleden tegen Plant en Page een geding wegens plagiaat. In maart dit jaar had een Amerikaans beroepshof echter beslist dat de componisten van Stairway to Heaven geen inbreuk op de rechten van Wolfe hadden gepleegd.

Daarmee bevestigde het beroepshof een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank vier jaar geleden. De erfgenamen van Wolfe hadden aan het Hooggerechtshof gevraagd het dossier opnieuw te bekijken, maar dat werd afgewezen.

Belangrijke overwinning

Het Hooggerechtshof gaf geen reden waarom het verzoek van de erfgenamen werd geweigerd. Experts wijzen er wel op dat dergelijke vragen slechts zelden worden ingewilligd. De uitkomst is een belangrijke juridische overwinning voor Led Zeppelin en het muzieklabel Warner Music.

De klacht tegen Plant en Page was een van de langstlopende en meest beruchte rechtszaken over auteursrechten in de muziekindustrie die de voorbije jaren was gevoerd. 

Compensatie

‘Taurus’ werd in 1967 geschreven. Drie jaar later werd ‘Stairway to Heaven’ opgenomen. Randy Wolfe is in 1997 overleden. Zijn moeder richtte vervolgens de Randy Craig Wolfe Trust op. Na haar dood werd Michael Skidmore één van de beheerders van de erfenis.

Skidmore lanceerde de klacht tegen Plant en Page. Hij eiste de erkenning van Wolfe als medeauteur van ‘Stairway to Heaven’ en eiste een financiële compensatie.

Door recensenten wordt ‘Stairway to Heaven’ vaak als één van de beste songs uit de geschiedenis van de rockmuziek bestempeld.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump