Pita- en kebabmakers zijn gered: EP stemt verbod op fosfaat in bevroren kebabvlees weg

373 europarlementsleden hebben woensdag voor een verbod op fosfaat in bevroren kebabvlees gestemd. Zo’n verbod zou zware gevolgen hebben voor één van Europa’s populairste snacks. Maar een verbod komt er niet. Daarvoor kwamen de voorstanders van z’n verbod drie stemmen tekort. Op een totaal van 750.

De milieucommissie van het Europees Parlement wou een verbod op fosfaat in bevroren kebabvlees. Overmatige consumptie van fosfaat kan gelinkt worden aan aandoeningen aan het hart en de bloedsomloop, hoewel niemand eigenlijk weet hoeveel “overmatig” is.De richtlijnen verschillen spectaculair bijvoorbeeld tussen de VS en Europa; en voor een keer zijn ze zelfs strenger in de VS. De Europese Autoriteit achtte de inname van 4.200 milligram fosfaat per dag veilig, in Amerika houden ze het op iets van een 2.000 milligram.Het Europees Parlement wil de regelgeving op dat gebied veranderen. De groene en sociaaldemocratische partijen pleiten voor een verbod wegens “ernstige gezondheidsbezwaren”.

Onderzoek

Zoals gezegd is er maar weinig echt concreet bewijs hoe schadelijk de hoeveelheid fosfaten in kebabvlees zijn. Eén döner kebab bevat amper 134 milligram. Da’s evenveel als in twee blikjes cola of frisdrank. Trouwens, de saus op je kebab vormt wellicht een veel groter risico op aandoeningen aan je hart en de bloedsomloop dan de fosfaten in het vlees eronder. De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid is zelf aan het onderzoeken hoe gevaarlijk fosfaat nu echt is, maar de resultaten van dat onderzoek komen pas eind 2018.

Kebabduitsers

In Duitsland worden dagelijks door 82 miljoen inwoners twee miljoen kebabs gegeten. Meer dan 110.000 Duitsers werken in de kebabindustrie. Zo’n 80% van de 500 ton kebabvlees die dagelijks geproduceerd wordt in de Europese Unie komt dan ook uit Duitsland. Fosfaat is op dit moment eigenlijk niet algemeen toegelaten in de Europese Unie, maar door de vele uitzonderingen op de regels wordt het in de praktijk toch heel dikwijls gebruikt. Het additief is dan ook cruciaal in de vleesindustrie en meer specifiek bij vlees van pita of dürüm. Fosfaat zorgt er namelijk voor dat vlees aan ’t spit minder snel uitdroogt of uit elkaar valt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20