Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 09 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Pinterest haalt alle vaccin-gerelateerde info uit zijn zoekresultaten

Logo Business AM
Business

20/02/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Het sociale medium Pinterest haalt alle verwijzingen naar vaccins uit zijn zoekresultaten. De drastische beslissing  wil de verspreiding van foute informatie een halt toeroepen. De maatregel geeft ook de omvang van de problematiek aan waarmee sociale media worstelen inzake populaire gezondheid-gerelateerde informatie.

De meeste op Pinterest gedeelde beelden waarschuwen tegen het gebruik van vaccins en spreken algemeen aanvaarde medische richtlijnen tegen. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat het gebruik van vaccins veilig is.

Gevaarlijk foute medische informatie overal aanwezig op sociale netwerken

Volgens Pinterest is de verbanning van vaccins-gerelateerde informatie tijdelijk maar broodnodig. De maatregel is eind vorig jaar van kracht gegaan. Pinterest zegt de maatregel ongedaan te zullen maken eens het een betere strategie heeft ontwikkeld om beter onderscheid te maken in het ‘vervuilde content’ noemt.

Sociale media hebben er dus een nieuw hoofdbreken bij: gevaarlijk foute medische informatie op hun platformen. Artsen hebben steeds meer vragen bij de informatie die op internet beschikbaar is. Zij vrezen dat patiënten verzaken aan behandelingen die hun leven kunnen redden omdat ze online onbetrouwbare informatie lezen of zien.

Dat Pinterest nu zoektermen als ‘vaccins’ en ‘kanker remedies’ blokkeert geeft enkel de omvang van het probleem aan. Ook Facebook en YouTube hebben ondertussen beloofd de zaak van nabij te gaan bekijken. Maar dat gebeurt pas omdat de druk op deze platformen om iets te doen steeds verder toeneemt.

Volgens artsen heeft het internet – en daarbij vooral sociale media – de verspreiding van foute medische informatie niet enkel versneld naar ook veel breder gemaakt. Dat dit soort informatie tussen berichten van familie en vrienden verschijnt maakt ze enkel persoonlijker en geloofwaardiger.

Stijging online zoekopdrachten rond ernstige gezondheidsproblemen: + 8.700%

Dat heeft de voorbije drie jaar in Groot-Brittannië geleid tot een sterke stijging van online zoekopdrachten rond ernstige gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een studie van het bedrijf Perkbox Medical, aanbieder van medische diensten, op basis van een analyse van de opdrachten die Britse internet-gebruikers in de zoekmachine van Google de voorbije drie jaar hebben ingevoerd.

Gewag wordt gemaakt van een stijging met bijna 9.000 procent. Dit voedt volgens de onderzoekers dat het internet het risico op hypochondrie verhoogt

Het anti-vaccinatiekamp

Eerder dit jaar raakte bekend dat in West-Europa maar ook bij ons het aantal gevallen van mazelen in 2018 is verdubbeld. Dat terwijl 2017 al een record was voor dit decennium. Dat is voornamelijk het gevolg van een toenemende groep ouders die weigert z’n kinderen te laten vaccineren.

Het wantrouwen tegen vaccineren is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Waar bijvoorbeeld president Donald Trump de onwetenschappelijke onzin die daarachter zit, mee voedt. Maar uit recent onderzoek blijkt dat juist Europeanen het meest wantrouwend zijn.

België

België is nog redelijk oké. Maar alles wijst erop dat het ook bij ons aan het veranderen is.

Zo geeft 39% van de ouders van jonge Vlaamse kinderen aan bezorgd te zijn over ernstige bij­werkingen van vaccins. Nog eens 32% is van mening dat nieuwe vaccins met meer risico’s gepaard gaan dan degene die al langer gebruikt worden. Eén op de vijf jonge moeders vindt dat haar kind niet moet worden gevaccineerd tegen ziektes die tegenwoordig niet meer voorkomen. Bij zwangere vrouwen is dat 22% en bij ouders van adolescenten zelfs bijna een kwart.

Vooral verontrustend is dat bij de volgende generatie ouders, de tieners van nu, één op vier in ons land al blijkt te denken dat vaccins gevaarlijk zijn voor een baby.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks