Pininfarina kijkt na herstructurering naar overnamekansen

De Italiaanse auto-designer Pininfarina kijkt op de markt naar opportuniteiten voor mogelijke overnames. Nadat de onderneming voor de eerste keer in drie jaar opnieuw een winst heeft kunnen boeken, wordt er naar verdere groeimogelijkheden – intern en extern – gekeken. Dat heeft Silvio Angori, chief executive van het Italiaanse bedrijf, gezegd.

“Na de herstructurering die werd doorgevoerd kan het bedrijf opnieuw vooruit kijken en kan er ook naar mogelijkheden voor een verdere groei – zowel door de eigen activiteiten als door overnames – worden gekeken”, stipte Angori aan.

Afslanking

Bij de herstructurering werd het personeelsbestand van Pininfarina met 35 procent tot 500 medewerkers afgeslankt. Daarbij werd onder meer de engineering-activiteit, waar 135 werknemers actief waren, gesloten. Daarnaast werden volgens Angori ook meer pogingen gedaan om meer waarde uit het merk te halen. “Inmiddels haalt Pininfarina 4 procent van zijn omzet uit royalty’s”, voert de topman aan.

Het Italiaanse bedrijf, dat een aantal van de meest iconische modellen van sportwagenfabrikant Ferrari heeft ontworpen, boekte het voorbije jaar een winst van 2,4 miljoen euro, na een verlies van 24,4 miljoen euro het jaar voordien.

Daarmee kon Pininfarina voor de eerste keer opnieuw een positief resultaat melden sinds drie jaar geleden tot een herstructurering werd besloten. De verkopen liepen daarbij van 65,5 miljoen euro naar 66,2 miljoen euro op.

Het Italiaanse designbedrijf werd meer dan negentig jaar geleden opgericht door Battista Pinin Farina. In het midden van het voorbije decennium werd Pininfarina overgenomen door de Indiase groep Mahindra & Mahindra, die 76 procent van de aandelen in de Italiaanse onderneming in handen heeft.

Gigafactory

Pininfarina is momenteel nog altijd vooral op activiteiten in de autosector gericht, maar heeft inmiddels ook al een aantal andere projecten op stapel gezet. Onder meer richt de onderneming zich op micromobiliteit, de jachtenbouw en het stadsontwerp. Angori denkt bij overnames onder meer aan digitale ontwerpers, die het bedrijf met concepten zoals virtuele realiteit zouden kunnen ondersteunen.

“Ongeveer 10 procent van de omzet komt uit de architectuur, die binnen een belangrijke sector aan het worden is”, merkt de Italiaanse krant Corriere della Sera op. “Een van de nieuwste projecten is de gigafactory die Pininfarina ontwierp voor Italvolt.”

“Dat project zal worden gebouwd op de voormalige terreinen van Olivetti in Scarmagno. Die vestiging moet de grootste gigafabriek van Europa worden. Een andere gigafactory is ontworpen voor BritishVolt in het Verenigd Koninkrijk. De groep ontwikkelt ook een masterplan voor een nieuwe stad in het Midden-Oosten.”

De volgende drie jaar wil Angori aan die alternatieve activiteiten meer ruimte bieden. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de autosector nog altijd 65 procent van de totale omzet van de onderneming, maar over drie jaar moet dat volgens de topman tot 50 procent zijn afgebouwd.

“De autosector zal voor Pininfarina nog altijd een cruciale activiteit blijven, maar het bedrijf wil zijn blikveld verder uitbreiden”, stipt Angori aan.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20