Peruaanse mijnbouw getroffen door protesten: verschillende sites geteisterd door brandstichting en wegblokkades

De Peruaanse kopermijn van mijnbouwgigant Glencore werkt momenteel op “beperkte” capaciteit als gevolg van de aanhoudende protesten in het land. De faciliteit is vorige week meerdere malen aangevallen door demonstranten, aldus het bedrijf.

Waarom is dit belangrijk?

De mijnbouwindustrie is een cruciale sector het voor het Andes-land. Als gevolg van de hervormingen onder Fujimori in de jaren ’90 en de stijgende vraag naar grondstoffen op de wereldmarkt is de mijnbouwsector in Peru enorm gegroeid. De sector is goed voor bijna 10 procent van het bbp, terwijl de inkomsten uit de export van mineralen in 2021 27,2 miljard dollar bedroegen, oftewel 60 procent van de totale export van het land. 

De essentie: Peru, de tweede grootste koperproducent ter wereld, wordt momenteel geteisterd door aanhoudende protesten. Vooral in het rurale achterland is het nog steeds onrustig, met als gevolg een verstoring van mijnbouwactiviteiten in de regio Cusco.

  • Een insider van het mijnbouwbedrijf Glencore zegt tegen Reuters dat de activiteiten van de Antapaccay-faciliteit ernstig verstoord zijn door onder andere wegblokkades en brandstichting.
    • De faciliteit ligt in de provincie Espinar, in de regio Cusco. Het is een van de grootste mijnen van Peru, waar vorig jaar 135.987 ton koper werd geproduceerd.
  • Als reactie op de onrust is Glencore begonnen met de evacuatie van personeelsleden, maar de operatie wordt bemoeilijkt door wegblokkades. “De plaatselijke protestleiders blijven de bevolking ophitsen en hebben zich ten doel gesteld de mijn lam te leggen”, aldus de insider.
  • En ondertussen schortte ook de San Rafael-mijn – een van de grootste tinmijnen ter wereld – tijdelijk de activiteiten op als gevolg van ongeregeldheden.

Verarmde gemeenschappen voeren acties

Grote winsten: De verarmde gemeenschappen rondom de Peruaanse mijnen voeren al langere tijd acties tegen de mijnbouwbedrijven in het land. Ze klagen over het feit dat de grote winsten niet naar de lokale economie doorsijpelen.

  • Vorig jaar februari sloten actievoerders de watertoevoer naar de Cuajonge-mijn af, uit protest tegen het uitblijven van betalingen aan mijnwerkers uit de regio. Cuajonge vertegenwoordigt een van de grootste koperreserves van het land.
  • Naast Cuajone werd ook de Las Bambas-mijn vorig jaar het slachtoffer van protesten. Daar blokkeerden lokale gemeenschappen de ingang tot de site vanwege het niet nakomen van de verplichtingen van het bedrijf aangaande sociale investeringen.
  • Behalve een economisch motief hebben de actievoerders ook een ecologische drijfveer. De mijnbouw in de regio zou namelijk “ernstige permanente en onherstelbare schade” aan de lokale natuur veroorzaken.
  • Cuajone en Las Bambas zouden samen goed zijn voor 1,5 procent van het bbp van Peru. Het Zuid-Amerikaanse land loopt volgens deskundigen miljarden dollars aan investeringen mis, dankzij de ongeregeldheden. En ook de toeristische industrie blijft niet buiten schot: bijna 60 procent van alle toeristische reizen naar het land in de eerste helft van het jaar zijn geannuleerd.

“Wij komen uit de Andes en willen een regering die ons vertegenwoordigt”

De achtergrond: Sinds de arrestatie vorig jaar van voormalig president Pedro Castillo zijn in verschillende delen van het land protesten uitgebroken tegen de “politieke elite in Lima”. Demonstranten eisen het aftreden van president Dina Boluarte, de vrijlating van Castillo en een nieuwe grondwet. Bij de onlusten zijn tot nu toe al zeker 42 doden gevallen.

  • De voormalig vakbondsleider en plattelandsleraar – die beschuldigd wordt van onder andere corruptie – vertegenwoordigt een groep van de bevolking die zich niet vertegenwoordigd voelt door de regering in de hoofdstad
  • “We hebben Castillo altijd gesteund omdat hij een van ons is,” zei Pilar Pillaca tegen de Financial Times. Zij was eind december vanuit de zuidelijke provincie Ayacucho gekomen om een protest in het centrum van Lima bij te wonen. “Wij komen uit de Andes en willen een regering die ons vertegenwoordigt, niet alleen de mensen in Lima”.
  • De situatie in Peru zal volgens deskundigen voorlopig nog explosief blijven. Een kwart van de bevolking leeft in armoede en heeft geen toegang tot voldoende voedsel. De woede omtrent deze zaken en de ongelijkheid in het land gaat ver terug, maar is de laatste jaren meer prominent op de voorgrond gekomen.

(ns)

Meer