Peruaanse mijnbouw getroffen door protesten: verschillende sites geteisterd door brandstichting en wegblokkades

De Peruaanse kopermijn van mijnbouwgigant Glencore werkt momenteel op “beperkte” capaciteit als gevolg van de aanhoudende protesten in het land. De faciliteit is vorige week meerdere malen aangevallen door demonstranten, aldus het bedrijf.

Waarom is dit belangrijk?

De mijnbouwindustrie is een cruciale sector het voor het Andes-land. Als gevolg van de hervormingen onder Fujimori in de jaren ’90 en de stijgende vraag naar grondstoffen op de wereldmarkt is de mijnbouwsector in Peru enorm gegroeid. De sector is goed voor bijna 10 procent van het bbp, terwijl de inkomsten uit de export van mineralen in 2021 27,2 miljard dollar bedroegen, oftewel 60 procent van de totale export van het land. 

De essentie: Peru, de tweede grootste koperproducent ter wereld, wordt momenteel geteisterd door aanhoudende protesten. Vooral in het rurale achterland is het nog steeds onrustig, met als gevolg een verstoring van mijnbouwactiviteiten in de regio Cusco.

  • Een insider van het mijnbouwbedrijf Glencore zegt tegen Reuters dat de activiteiten van de Antapaccay-faciliteit ernstig verstoord zijn door onder andere wegblokkades en brandstichting.
    • De faciliteit ligt in de provincie Espinar, in de r
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20