Persoonlijke ontwikkeling: 50 Fantastische & Nieuwe Skills om te Leren!

 

Wanneer je meer uit je vrije tijd wilt halen, dan kun je deze gebruiken om je één of meerdere nieuwe vaardigheden aan te leren en zo je kansen op bepaalde vlakken extra te verruimen. Een groot aantal succesvolle personen op aarde gingen je immers al voor. Deze mensen hebben namelijk het belang van het leren van nieuwe skills goed op waarde weten te schatten en uiteindelijk ook in hun voordeel aan kunnen wenden. Wat deze mensen kunnen, kun jij echter ook, als je je tenminste bereid bent om je vrije tijd op te offeren voor het vergaren van nieuwe kennis en vaardigheden in plaats van je neer te vlijen voor de televisie.

Nieuwe skills voor meer persoonlijke ontwikkeling

Met een dergelijke instelling kun je op zoek gaan naar één van de talloze skills die je in je vrije tijd kunt gaan leren. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder 50 fantastische en nieuwe vaardigheden die je onder de knie kunt leren krijgen (met niet veel meer dan een uur van je kostbare tijd per dag). Deze vaardigheden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van je leven (zowel privé als zakelijk).

 1. Begrijp jezelf: Op het moment dat je jezelf niet goed begrijpt, dan kun je beter meteen van start gaan om daar verandering in te brengen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een spiegel te pakken en een serieus gesprek met jezelf te gaan voeren. Op die manier kun je jezelf namelijk een stuk beter leren kennen. Tijdens dit erg persoonlijke gesprek zul je immers te zien krijgen wat anderen ook zien als ze met je in gesprek zijn. Indien je je eigen gedrag leert herkennen en gaat oefenen om de controle hierop te verbeteren, kun je je persoonlijkheid en je voorkomen sterk verbeteren.
 2. Neem de tijd om je te ontwikkelen: Veranderingen aanbrengen in je leven zal niet van de ene dag op de andere plaats kunnen vinden. Alle vaardigheden die je wilt leren, zullen dan ook de nodige tijd en inzet van je vergen. Het is meestal dan ook niet mogelijk om alle benodigde vaardigheden in één week, maand of zelfs jaar onder de knie te krijgen. Het leren van nieuwe vaardigheden is immers een proces dat heel je leven door zal gaan, maar vandaag wel een compleet nieuwe weg in kan slaan.
 3. Bepaal een gunstig leertempo: Wanneer je je niet moet proberen om te snel resultaat te willen zien, is dat dit je dan sterk zal uitputten en je jezelf wellicht zelfs volledig voorbij zult lopen. Helaas begrijpen veel mensen niet dat overhaast willen leren vaak averechtse effecten zal opleveren. Vaardigheden die je in het juiste tempo hebt aangeleerd zullen namelijk veel betere resultaten laten zien, dan vaardigheden die je in rap tempo eigen hebt moeten maken. Bovendien kun je, door het juiste leertempo aan te houden, bepaalde onnodige onderdelen elimineren en alleen die dingen gebruiken die van belang zijn.
 4. Kijk naar de toekomst: In plaats van alleen maar te verlangen naar, of te dromen over, bepaalde dingen, kun je ook naar de toekomst kijken en erachter komen hoe je je doelen kunt bereiken. Om te kunnen kijken naar deze toekomstige doelen, zul je echter moeten leren om je verbeeldingskracht te gebruiken en projecten soms tot in de kleinste details voor je geestesoog te laten verschijnen. Dit is dus niet hetzelfde als wanneer je je iets voor kunt stellen omdat je daarbij niet altijd de werkelijkheid voor ogen wordt gehouden. Indien je daarentegen naar de toekomst kunt kijken, zul je in staat zijn om de werkelijke situatie in gedachten te houden.
 5. Leer georganiseerd leven en werken: Iemand die goed is georganiseerd, zal zaken opzettelijk op bepaalde plekken plaatsen. Het organiseren van tijd betekent dan ook dat je voor jezelf bepaalde uren vrij moet maken waarin je je toe wilt leggen op het leren van bepaalde vaardigheden. Dit is vaak te vergelijken met het organiseren van de spullen die zich in je huis bevinden en die je graag op een vaste plaats hebt staan om zo te voorkomen dat je deze kwijtraakt. Wel of niet georganiseerd zijn kent dan ook geen middenweg, je bent het als je klaar bent, ander ben je je het helemaal niet.
 6. Stop direct met uitstellen: Je zult vooral zaken uit gaan stellen op het moment dat er sprake is van een gebrek aan verlangen. Het is dus een denkbeeldige kwestie en kan dus niet ontstaan als je je dromen echt in vervulling wilt laten gaan. Door je dromen en verlangens hoog op je prioriteitenlijstje te plaatsen, zul je deze niet uit het oog verliezen en zullen je eigen perfectionisme en angsten je niet kunnen weerhouden van het boeken van successen.
 7. Houd van jezelf: Indien je nog nooit eerder tegen jezelf hebt gezegd “Ik houd van jou”, dan is het vaak ook erg moeilijk om dat tegen een ander te zeggen. De tijd is echter aangebroken om dat meteen te gaan doen door voor een spiegel te gaan staan en jezelf liefdevol toe te spreken. Door voor jezelf dezelfde warme persoon te zijn die je ook voor dierbaren bent, zul je altijd de beste vriend van jezelf zijn die zich enorm zal bekommeren over je succes.
 8. Niet bang zijn om hard te werken: In sommige gevallen weet vooraf dat het enige tijd zal duren om ergens te komen en moet je dus bereid zijn om het nodige werk te verzetten. Wanneer je deze vaardigheid bezit, heb je immers een erg waardevolle tool in handen. Door voortdurend klagend op je werk te verschijnen, zul je bovendien geen prettige collega zijn. Daarnaast is dit een onbewust teken dat je niet werkelijk bereid bent om jezelf te dwingen om door te zetten en het maximale uit je inzet te halen. De moeilijkheden die hard werken met zich meebrengt dien je bovenal op de koop toe te nemen. 
 9. Blijf altijd gefocust: Een strakke, consistente focus kan worden beschouwd als één van de meest waardevolle vaardigheden in het leven. Een pore, en niet aflatende, focus op één enkel doel zal namelijk niet worden verkregen door jezelf te forceren op iets, maar door jezelf hiertoe te dwingen. Om een bepaalde taak aan te kunnen pakken, zul je dan ook je mentaal open moeten stellen en alle andere zaken los te laten om het doel te bereiken dat je voor ogen houdt.
 10. Creëer je eigen stijl: Een van de meest bepalende vaardigheden van kunstenaars, ambachts- en vaklieden in allerlei culturen is het bereiken van het hoogste succeslevel met behulp van een persoonlijke manier van werken die moeilijk, of zelfs onmogelijk, door anderen kan worden nagedaan. Je kunt je eigen stijl leren creëren door je persoonlijkheid in te zetten. Je kunt dan namelijk je eigen stijl overbrengen op de dingen die je doet en maakt. Je hoeft bijvoorbeeld dingen niet exact hetzelfde te doen, zoals ieder ander dit aan zou pakken, of op een manier die als normaal wordt gezien.
 11. Zoek je ware interesses: Het is absoluut niet netjes om een ​​gesprek te beginnen met iemand op het ogenblik dat je niet echt geïnteresseerd bent in deze persoon of het gespreksonderwerp. Zelf zou je het immers ook niet prettig vinden als anderen dat zouden doen tijdens een gesprek met jou. Dit geldt uiteraard ook voor het jezelf gedragen als iemand die niet oprecht geïnteresseerd is in een persoon. Je zult je persoonlijkheid dan gaan verloochenen als bepaalde zaken of mensen je niet echt iets kunnen schelen. Om die reden is het dan ook essentieel om echt veel zorg te besteden aan je werk, je relaties, je successen, je toekomst en de rest van de dingen die belangrijk voor je zijn. Het is dan ook uiterst belangrijk om voor jezelf te bepalen welke dingen je interesse op hebben gewekt en die je daarnaast met plezier zult doen. Het klinkt wellicht wat afgezaagd, maar het hebben van passie voor bepaalde dingen is echt van enorm belang. Als je echt achter de dingen staat die je doet, dan is het bijbenen van het leerproces weliswaar zwaar, maar wel absoluut iets waar je je actief voor in wilt blijven zetten.
 12. Zet het potentieel van je lichaam in: Overgewicht, uitstel en luiheid hebben allemaal één ding gemeen: de personen die eraan lijden, zullen al in staat zijn om het potentieel van hun lichaam oprecht te gebruiken. Je kunt namelijk gratis gebruikmaken van een aantal gaven die je door Moeder natuur zijn meegegeven, zoals het leren door middel van oefening, lichamelijke beweging en het vermogen om na te denken. Al sinds jonge leeftijd ben je onder andere al in staat om te denken, een sprintje te trekken of juist rustig wat rond te wandelen. Vandaag de dag kun je dus nog steeds prima gebruikmaken van deze vaardigheden en er je voordeel mee doen.
 13. Leer de kunst van het onderhandelen: De kunst van het onderhandelen, gaat uit van het feit dat de meeste prijzen niet per definitie vast hoeven te liggen. Verkopers en bedrijven zullen bijvoorbeeld van alles uit de kast trekken als zij een ​​klant binnen willen halen, en in sommige gevallen betekent dit dat ze de prijs van een product of dienst aanzienlijk naar beneden bij zullen stellen tijdens onderhandelingen. Iedereen die zich deze vaardigheid eigen wil maken, kan het beste in het klein beginnen en bijvoorbeeld gaan onderhandelen over de prijs bij de aankoop van een huishoudelijk apparaat om een grote voorraad voedingsmiddelen.
 14. Humor is essentieel om succesvol te zijn: Uit onderzoek is vast komen te staan dat mensen er de voorkeur aan geven om samen te werken met iemand die een goed gevoel voor humor heeft, in plaats van een persoon die alles serieus of zelfs negatief bekijkt. De mogelijkheid om humoristisch uit de hoek te komen, zal vaak een voortvloeisel zijn van de capaciteit om zelfspot tentoon te spreiden, een beetje geluk, geschikte omstandigheden, de juiste woordkeuze en vooral de juiste momenten kunnen herkennen om humor in te zetten. Dit zijn allemaal al belangrijke vaardigheden op zich, maar wanneer je deze samen weet te voegen zullen ze de basis voor een humoristische manier van werken vormen.
 15. Zorg voor een optimale lichaamshouding: Het lichaam van de mens is een complexe en gevoelig systeem dat gemakkelijk door de gevolgen van de zwaartekracht kan worden geruïneerd, zeker als er constant sprake is van een ongelijke gewichtsverdeling. Hiermee kun je je spieren, pezen en gewrichten behoorlijk wat schade toebrengen in de loop der tijd. Door een correcte lichaamshouding aan te nemen kun je dit echter voor een belangrijk deel voorkomen, als kan het aanleren ervan soms moeilijk zijn. Desondanks is het verwerven van deze vaardigheid absoluut de moeite waard.
 16. Zorg voor een plezierig leven: Een heleboel leven hun leven als het ware op de automatische piloot of in een soort luchtbel. Deze personen voelen zich echter vaak niet lekker in hun vel zitten, of ronduit ellendig, en hebben het gevoel dat er een aantal vage momenten ergens in de toekomst op zullen duiken waarop ze gelukkig of succesvol zullen zijn. Dit soort mensen kan zelfs het gevoel hebben dat er bepaalde dingen of een zeker status nodig zal zijn om zich gelukkig te kunnen voelen. Een mens heeft namelijk alleen bepaalde dingen nodig voor een aantal basislevensbehoeften. Indien je arm en ongelukkig bent, zul je waarschijnlijk rijk en gelukkig willen zijn. Je moet echter leren om te genieten van het leven dat je op een bepaald moment leidt. Hierbij moet je dus niet vertrouwen op anderen en je terdege realiseren dat geluk geen kracht is die van buitenaf komt, maar iets is dat je zelf in de hand hebt en dus onder controle kunt leren houden.
 17. Leer op een juiste manier een planning maken: Op het moment dat je je niet aan een planning of werkschema kunt houden, dan zul je nooit de vaak zo kostbare tijd onder controle weten te houden. Je zult immers in staat moeten zijn om te zeggen dat een bepaalde activiteit op een vooraf bepaald moment uit zal worden gevoerd, en je uiteraard ook aan deze planning houden. Het goed leren plannen is om die reden dan ook één van de belangrijke vaardigheden die je zo snel mogelijk onder de knie moet proberen te krijgen.
 18. Zorg voor een kloppend budget: Het opstellen van een goed en kloppend budget is eigenlijk een kunst op zich. Op deze manier kun je immers bepalen op welke manier je je leven wilt leiden en wat er allemaal voor nodig is om de beoogde doelen te bereiken. Het is voor de meeste mensen namelijk niet moeilijk om zich de meest vreselijke gewoonten, of financiële uitspattingen, aan te meten. Indien je echter zeker wilt zijn van een goede financiële toekomst dan kan een goed opgesteld budget je daarbij prima van dienst zijn. Een budget kun je overigens in de regel beter overschatten dan onderschatten als je op een bepaalde manier probleemloos wilt gaan leven.
 19. Ga op zoek naar het juiste krediet en kredietkaart: Sommige mensen zijn erg bang, of misschien ook wel te gemakzuchtig, om op zoek te gaan naar een lening en/of een kredietkaart die gunstig voor hen uitvalt. Geleend geld, vermogens dat dus eigenlijk niet van jezelf is, kan je leven, en je financiën, op een zeer heftige manier, zowel positief als negatief, beïnvloeden. Om die reden moet je echter altijd voorkomen dat je dingen gaat doen waar je geen kaas van hebt gegeten. Op het ogenblijk dat je geen goede lening aan bent gegaan, zullen er immers talloze nieuwe problemen de kop opsteken die je vervolgens ook moet proberen te overwinnen. Het afsluiten van een verantwoorde lening of een uiterst goed beveiligde kredietkaart is dan ook geen overbodige luxe.
 20. Beheer je schulden: Indien je schulden hebt, dan moet je je goed beseffen dat het beheer ervan niet extreem lastig hoeft te zijn, mits je op tijd je afbetalingen doet en de schuld aflost op de meest snelle manier zodat er de minste kosten aan zullen kleven. Je kunt om die reden dan ook absoluut beter geen geleend geld gebruiken om een andere schuld mee af te lossen, wel kan het helpen om geld op andere kostenposten te besparen en op die manier geld over te houden voor de afbetaling van de openstaande schulden.
 21. Leer om voor jezelf, en je gezin, te gaan koken: Koken is een simpele, maar ook uitgebreide en diverse, vaardigheid die je kunt leren. Koken omhelst echter zoveel verschillende grote- en kleinere vaardigheden, waardoor de meeste mensen als snel af worden geschrikt of overweldigd. Een beginner doet er dan ook verstandig aan om een paar eenvoudige gerechten te kiezen om te leren bereiden. Met de gerechten zul je vervolgens regelmatig moeten gaan oefenen zodat je na verloop van tijd geld weet te besparen. Daarnaast zal de vaardigheid om je eigen maaltijden te koken er ook toe leiden dat je je kookkunsten verder kunt ontwikkelen en je minder afhankelijk zult zijn van anderen op het gebied van de bereiding van maaltijden.
 22. Besef hoe leuk leren kan zijn: Leren op zich is een vaardigheid die ervoor kan zorgen dat je je op kunt werken naar hoger niveau in je persoonlijke ontwikkeling. Door het kennen van bepaalde patronen, tools, trucs, tips en een efficiënte manier van werken, kan iedereen goede student zijn en kun je bovendien optimaal van een leerproces gebruikmaken.
 23. Stel de juiste vragen: Een erg belangrijke vaardigheid die ieder mens kan leren is het vermogen om altijd de juiste vragen te stellen. Veel mensen zullen namelijk te vaak antwoorden krijgen op vragen die ze zelfs helemaal niet hebben gesteld. Op het moment echter dat je weet welke vraag je in een bepaalde situatie moet stellen, zul je veel kostbare tijd kunnen besparen en eerder het antwoord vinden waar je naar zocht. Een goede manier om deze vaardigheid te ontwikkelen, is door jezelf voortdurend de volgende vragen te stellen.
 24. Maak gebruik van je kritisch denken: Door je kritisch denken taan te wenden, zul je in staat zijn om je persoonlijke situatie te verbeteren door middel van diepgaande gedachten. Kritisch denken is echter een gigantische mengeling van een heleboel afzonderlijke vaardigheden die allemaal bijeenkomen om denkprocessen naar betere resultaten te leiden. Dit is dus een prima hulpmiddel om een groter succes te boeken, als je tenminste weet hoe je kritisch na moet gaan denken.
 25. Werk slimmer: Met het oog op het bewerkstellingen van een bepaalde mate van succesvol zijn, zul je moeten beginnen om je gedachten om te buigen en dingen te op een slimmere manier aan te pakken. Zodra hard werken loont, zal slim te werk gaan het succes alleen maar groter maken. Slimmer werken is om die reden een prachtige vaardigheid om verder te ontwikkelen.
 26. Leer nutteloze gewoonte af: Wanneer een bepaalde gewoonte weinig, of geen, effect heeft op het bereiken van je doelen, dan kunt je alle gewoontes die vervelende gevolgen hebben beter direct afleren. Stop bijvoorbeeld met het lezen van onzinnige informatie die je niet echt nodig hebt. Bij voorkeur besteed je deze aandacht en tijd aan bezigheden waar je wel verder mee kunt komen in je persoonlijke ontwikkeling en het behalen van successen.
 27. Beperk het idee, en het woord, bijna: Bijna is een woord dat vrijwel altijd onjuist wordt gebruikt. Het probleem met dit woord is dat het impliceert dat je kunt besparen op je energielevel omdat je je doel toch bijna hebt bereikt. Je kunt het echter helemaal niet rustiger aan doen. Je best doen en alles uit het leven halen, gaat nu eenmaal niet als je genoegen neemt met bijna.
 28. Ontwikkelen van zelfvertrouwen: Door jezelf te leren om vertrouwen te hebben in je eigen krachten, zoals kennis en vaardigheden, zul zelfverzekerder op andere mensen overkomen. Dit neemt overigens niet weg dat je niet van tijd tot tijd ook op andere mensen moet kunnen vertrouwen, bijvoorbeeld op een wat zwakker moment, op anderen vertrouwen is namelijk nooit als een zwakheid te beschouwen.
 29. Leer positief denken: Er zijn een heleboel negatieve gedachten die op een bepaald moment in je hoofd rond kunnen spoken. Je gaat namelijk pas bepaalde gevoelens ontwikkelen als je over zaken na gaat denken. Gevoelens van angst, nervositeit of verdriet zullen dan ook vaak niet samen gaan met positief denken. Je kunt gelukkig de controle houden over de manier waarop je je voelt en gedraagt, maar je moet eerst leren om positief te gaan denken. Het glas kan immers beter als halfvol, dan als halfleeg, worden gezien.
 30. Blijf alert: Je vaardigheden actief houden, is de uitstekende manier om scherp en alert te blijven. Iedere keer als je iets wilt bereiken, dan dien je de mogelijkheden te bepalen om dit op de meest optimale manier te kunnen doen. Verder is het goed om in de gaten te houden welke zaken je echt iets kunnen schelen en deze nuttig zijn om bepaalde doelen in je leven te kunnen behalen.
 31. Leer op de juiste manier adem halen: Zuurstof is een erg belangrijke katalysator voor het lichaam van een mens zonder dat je dit eigenlijk goed besef. Je ademt immers meestal zonder er echt bij na te denken. Je lichaam krijgt dan ook een constante aanvoer van verse zuurstof, anders zou je al snel het bewustzijn verliezen. Toch is het van belang om te onthouden dat het beter is om diep in te ademen zodat je de binnenstromende lucht kunt voelen als een soort knuffel van binnenuit. De uitademing moet je daarentegen juist weer rustig en gemakkelijk laten verlopen. De effecten van een goede ademhaling kunnen direct gevoeld worden en het aanleren ervan zal al gauw een tweede natuur worden. Het is belangrijk om te beseffen dat je een ademhaling die niet perfect is ’s nachts zal verbeteren, toch is het ontwikkelen van een juiste ademhaling een vaardigheid die meer dan de moeite waarde zal zijn voor iedereen die wil werken aan zijn, of haar, persoonlijke ontwikkeling.
 32. Leer om negatieve gedachtepatronen uit je gedachten te bannen: De ultieme manier om je geest in de hand te houden, is door te beginnen met nadenken over je eigen gedachten, en dan in het bijzonder de negatieve denkpatronen die je in de loop van de tijd hebt weten te ontwikkelen. Je moet je af gaan vragen waarom je op een dergelijke wijze denkt, of de gedachte van doorslaggevend belang is en of deze nadelige gevolgen heeft voor het behalen van je successen. Op het moment dat een gedachte zal leiden tot een echt blijvend succes, of als deze een manier is om je grenzen te verleggen, dan weet je dat je op de goede weg bent. Hoe meer je kijkt naar je eigen gedachten, hoe meer je jezelf weet te onderscheiden van anderen. Ook kun je hiermee meer vrijheid verwerven en voldoen aan je ware potenties.
 33. Blijf je bewust van de dingen om je heen: De meeste mensen worden vaak volledig vast te zitten in hun eigen plannen, doelstellingen, herinneringen en ideeën. Het leven om hen heen lijkt echter helemaal aan hen voorbij te gaan zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Je kunt dit onder andere doen door regelmatig te mediteren en op die manier je bewust te worden van de dingen die om je heen aanwezig zijn en gebeuren zonder dat je deze situaties gaat beoordelen of analyseren. Gewoon beseffen wat hoe het is om je leven te ervaren zodat je bewustzijn zal worden vergroot.
 34. Leer op een logische manier denken: Veel mensen die geconfronteerd worden met een probleem zullen hier in de regel direct op reageren met emotionele en onsamenhangende gedachten. Ze weten dikwijls niet wat ze precies moeten doen, raken in paniek, voelen zich angst of worden overweldigd door een negatief gevoel. Logica is echter de sleutel om passende antwoorden te vinden. Je mag immers niet vergeten dat de juiste antwoorden uit stof zullen bestaan die je niet zult vinden op momenten dat je in nood verkeerd.
 35. Leer om informatie effectief te analyseren: Op het ogenblik dat je jezelf presenteert in de vorm van cijfers, grafieken of statistieken, dan zou je in staat moeten zijn om dit alles te analyseren en je eigen conclusies te trekken. Dit is eigenlijk ook wat de succesvolle beleggers voortdurend doen om meer zeker te zijn van het behalen van succes. Leren om informatie op een effectieve manier te analyseren kan om die reden dan ook worden beschouwd als een erg waardevolle vaardigheid om te ontwikkelen.
 36. Communicatieve vaardigheden leren voor meer kans op succes: Communicatie kan worden beschouwd als de ruggengraat van de mensheid. Op het ogenblik dat je communicatieve vaardigheden immers zwak zijn, zul jezelf eveneens niet al te sterk voor de dag komen. Je zult je vaak machteloos voelen omdat je er minder goed in slaagt om je behoeften, wensen, verlangens en problemen onder woorden te brengen.
 37. Effectief leren schrijven: Schrijven is een kunst waarmee je je gedachten onder woorden kunt brengen op een manier dat andere deze ook zullen begrijpen. De structuur en woordkeuze van een geschreven tekst zullen echter op een belangrijke manier beïnvloeden hoe een ander de inhoud van bepaalde bewoordingen op zal nemen. Het is dus zaak dat je geen tijd steek in teksten die anderen niet willen lezen of over zaken waar niemand in geïnteresseerd zal zijn. Door effectief te leren schrijven, zul je je persoonlijkheid echter nog verder weten te ontwikkelen en daar uiteraard een heleboel voordeel uit kunnen halen.
 38. Leer om iets waardevols te bieden aan anderen: De voornaamste sleutel voor een succesverhaal is iets te bieden hebben dat mensen graag willen hebben. Het moet dus iets waardevols zijn en de betreffende persoon moet er naar op zoek zijn. Over de waardevolle dingen die je doet zul je dus met anderen dienen te communiceren zodat ze daar van op de hoogte zijn en hierop in kunnen spelen. Zodra je begrijpt wat het betekent om iets van waarde aan te bieden, kun je beginnen met je gedrag te veranderen. Je kunt dan extra aandacht besteden aan aspecten die echt waardevol voor jezelf en anderen zijn en deze opbouwen of verder ontwikkelen.
 39. Spreken voor een (groot) publiek: Wanneer je niet voor een grote groep mensen wilt, of durft, te spreken, dan kun je grote plannen en successen bijna uit je hoofd zetten omdat er waarschijnlijk maar weinig mensen naar je ideeën willen luisteren als je ongelooflijk zenuwachtig staat te hakkelen en stotteren. Gelukkig kun je tegenwoordig talloze cursussen volgen om het spreken in het openbaar onder de knie te krijgen, of het in elk geval minder eng te vinden.
 40. Leg voortdurend nieuwe contacten: Bang zijn om met anderen te praten is niet handig als je je persoonlijk wilt ontwikkelen. Mensen zijn vaak erg volgzaam, maar in het meest ongunstige geval zullen ze alleen maar onaardig tegen je zijn. Zelfs als dit je zou kwetsen, dan nog zul je je kunnen herpakken, terwijl een gemiste ontmoeting je voor de rest van je leven tegen kan blijven werken. Met de zoveel mogelijk mensen die je pad kruisen dien je dan ook te netwerken om succesvol te kunnen zijn.
 41. Leer een goed gesprek voeren: Sommige gesprekken kunnen op dezelfde manier eindigen als deze zijn begonnen. De vaardigheid om een goed gesprek te voeren is dan ook een uitgelezen mogelijkheid om met slechts één zin deuren te openen en nieuwe mogelijkheden bloot te leggen. Als je nieuwe vrienden ontmoet, zal de dynamiek in een ruimte direct dynamischer worden en zal er een sfeer van waardering ontstaan. Dit is iets dat je absoluut ten goede kan komen. Het voeren van een goed gesprek zal dan ook een essentiële vaardigheid zijn om onder de knie te krijgen als je successen wilt boeken.
 42. Schrijven op een professionele manier: Indien je beroepsmatig geen teksten of berichten kunt schrijven, dan zal de kans dat je succes boekt, direct al een flink stuk kleiner worden. Dit is immers ook een belangrijke manier van communiceren en netwerken. Leren om professionele berichten te schrijven, kan worden gezien als de ultieme manier om in contact te komen, en te blijven, met personen aan bijvoorbeeld de andere kant van de wereld.
 43. Bouw zakelijke relaties op: Zakelijke relaties kunnen het verschil maken tussen een middelmatig succes en een onvoorstelbaar groot succes. Mensen zijn de meest krachtige wezens die op aarde rondlopen als het gaat om het compleet aan kunnen passen aan een nieuwe omstandigheid. Een zakelijke relatie is één van de meest cruciale tools die iemand heeft omdat hij, of zij, zo in contact kan komen met iemand die over vaardigheden of kennis beschikt die van belang kan zijn om een succes te behalen. De waarde van het ontwikkelen van een zakelijke relatie is dan ook echt niet in geld uit te drukken.
 44. Verbreek de relaties met verkeerde personen: Net zoals bij het ontwikkelen van nuttige relaties is het beëindigen van de onjuiste contacten essentieel bij het boeken van succes in het leven. Mensen die afbreuk doen aan je weg naar succes zullen als een blokkade van je groei beschouwd kunnen worden. Je moet dan ook niet bang zijn om snel en definitief een dergelijk contact te verbreken. Het beëindigen van relaties kan voortvloeien uit het feit dat een bepaald persoon je niets (meer) te bieden heeft, of je persoonlijk succes zelfs in de weg staat.
 45. Behandel autoriteiten altijd met respect: Personen die een bepaald gezag uitoefenen in onze maatschappij, zoals ambtenaren, directeuren van bedrijven en instellingen, politieagenten en onderwijzers verdien absoluut een zekere mate van respect. In hun positie mag worden verwacht dat je wat extra respect weet te tonen dan aan de gemiddelde persoon. Het is dus goed om te leren dat deze gezagsdragers te behandelen met respect, maar daarnaast hen ook te zien als een soort vriend die je zou kunnen helpen. Uiteraard hoef je hiervoor niet te gaan slijmen, maar hen gewoon net wat respectvoller te behandelen met het oog op hun positie en eventuele potenties die zij met zich meebrengen.
 46. Actief luisteren is een essentiële vaardigheid om succesvol te zijn: Een heleboel mensen horen zichzelf erg graag pratende en hebben dit soms niet eens zelf in de gaten. Ze zeggen vaak niets belangrijks, maar zijn wel voortdurend aan het woord. Ironisch genoeg is het luisteren naar de dingen die dit soort mensen te vertellen heeft veel meer waarde kunnen krijgen als ze elke dag een heleboel nuttige informatie in zich op zouden nemen.
 47. Lees iets nuttig dingen: Door er een gewoonte van te maken om nuttige zaken te lezen, zoals artikelen, boeken en tijdschriften met materiaal dat het lezen meer dan waard is en je kostbare tijd niet verspilt. Het zal dus leesvoer moeten zijn dat bruikbaar moet zijn om je succes te behalen. Voordat je begint met lezen, zul je dus zelf moeten bepalen of een bepaalde bron het lezen waard is of juist niet, en wat deze voor je persoonlijke ontwikkeling en het behalen van successen zou kunnen betekenen.
 48. Zorg dat je effectief uitrust en ontspant: Wanneer je deze vaardigheden wilt leren, zal je nog bergen werk te wachten staan. Kwalitatieve rust en ontspanning zijn namelijk vergelijkbaar met de kwaliteit van het werk dat je hebt verzet en de tijd die je erin hebt gestoken. Wanneer je even een pauze nodig hebt, dan is het goed om hier op een effectieve manier gehoor aan te geven. Wanneer je dit niet doet, dan loop je het risico dat je op een bepaald moment helemaal je werk neer moet leggen om weer tot rust te komen.
 49. Durf veranderingen aan te brengen: Als je leven in een sleur en vervelend dreigt te raken, dan is het overduidelijk dat je gaan één of meerdere veranderingen toe bent. Hierbij maakt het geen verschil of je nu vol gaat voor bepaalde aanpassingen, er bepaalde zaken onveranderd zullen blijven of dat je vrijwel alles om wilt gooien. Er zal altijd ruimte zijn voor veranderingen zodat je daar niet bang voor hoeft te zijn. Je potentieel zal namelijk invloed hebben op de rest van je leven.
 50. Eet op een manier die je zelfrespect laat zien: De meeste mensen eten op momenten dat ze honger hebben en zullen dan een bepaalde smaak in hun achterhoofd houden. Er zijn echter niet veel mensen die eten alsof ze zichzelf ook echt respecteren. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of een tweede calorierijke maaltijd wel getuigd van enig respect voor je lichaam en of dat vierde glas frisdrank echt nodig is voor het behoud van je eigenwaarde. Simpel zelfrespect zal het verst gaan op het ogenblik dat het gezonde voeding betreft.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20