1 op 5 Belgen is met pensioen; kosten liggen 20% hoger dan in 2012

De Belgisch overheid zal dit jaar 44,2 miljard euro aan pensioenen betalen. Dat betekent een stijging met 19,8 procent tegenover vijf jaar geleden.

Dat heeft de krant De Tijd gemeld op basis van cijfers van Daniël Bacquelaine, federaal minister van pensioenen. Inmiddels vertegenwoordigen gepensioneerden meer dan één vijfde van de totale Belgische bevolking. Voor de ondersteuning van één gepensioneerde kan in België dan ook nog op de bijdrage van twee werknemers worden gerekend. Er wordt tevens op gewezen dat de vergrijzing steeds zwaarder begint te wegen op de Belgische economie. De pensioenkosten vertegenwoordigen immers al 10,2 procent van het bruto binnenlandse product.

Babyboomers

In totaal werden begin dit jaar in België 3,4 miljoen pensioenen uitgekeerd. Dat was een stijging met 13 procent tegenover vijf jaar geleden. Omdat er een aantal dubbeltellingen zijn, ligt het aantal gepensioneerden wel lager dan de uitkeringen. Geraamd wordt dat ongeveer twee miljoen Belgen een pensioen ontvangen. De pensioenen zijn verdeeld over 2,1 miljoen werknemers, bijna 0,65 miljoen zelfstandigen en nagenoeg 0,6 miljoen ambtenaren. België komt steeds dichter bij de situatie waarbij een kwart van de bevolking met pensioen is. Tien jaar geleden vertegenwoordigden de pensioenkosten nog 8,6 procent van het bruto binnenlandse product, maar tegen eind dit decennium zal dat aandeel zijn opgelopen tot 11 procent. De toenemende pensioenlasten zijn het gevolg van de hogere levensverwachting, terwijl ook steeds meer babyboomers hun professionele carrière afsluiten. Bij de werknemers nam het aantal pensioenuitkeringen op vijf jaar met 13 procent toe, terwijl over diezelfde periode bij de ambtenaren en zelfstandigen een stijging met respectievelijk 11 procent en 7 procent moest worden gemeld. Dit jaar zullen de pensioenuitgaven nog met een bedrag van 1,5 miljard euro moeten worden verhoogd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20