Peking sluit de deuren voor Europese media-investeerders, EU houdt de poorten open voor Chinese propaganda

Peking voert draconische beperkingen in op buitenlandse investeringen in nieuwsmedia en de amusementsindustrie. Dat blijkt uit de teksten van de recente investeringsovereenkomst tussen de EU en China die vrijdag online werden gezet.

‘Europa heeft de grootste eengemaakte markt ter wereld. We staan open voor bedrijven, maar we zijn gehecht aan wederkerigheid, een gelijk speelveld en kansen’, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen na de onderhandelingen van het investeringsakkoord.

Quid wederkerigheid?

De Europese Commissie verzuimt die wederkerigheid in de zo belangrijke nieuws- en informatiesector. Uit de teksten van het in december gesloten akkoord blijkt dat Europese investeerders uit de Chinese media worden geweerd. Chinese investeerders zijn grotendeels vrij om nieuwsdiensten, omroepen, bioscopen en filmondernemingen in de EU op te kopen.

In China zouden buitenlandse programma’s niet tussen 19.00 en 22.00 uur mogen worden uitgezonden zonder speciale toestemming. Tussen 17.00 en 22.00 uur zouden alleen Chinese tekenfilms mogen worden vertoond.

Winnen van harten en geesten

In termen van soft power betekent dit dat de kaarten stevig in het voordeel van China zijn verdeeld. Peking kan verder doordringen in wat de Chinese president Xi Jinping een ‘goede manier om China’s verhalen te vertellen’ noemt.

Het winnen van harten en geesten door middel van ‘goed nieuws’-verhalen over China is een heet hangijzer geworden tijdens de pandemie. China wordt ervan beschuldigd de oorsprong van het coronavirus te verdoezelen en de buitenlandse hulp die het heeft ontvangen te bagatelliseren.

De investeringsovereenkomst tussen de EU en China werd eind vorig jaar in beginsel goedgekeurd. Het Europees Parlement moet ze nog bekrachtigen voordat ze in werking treed.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20