Peiling: 67% van de Schotten stemt voor ‘Remain’, als er een tweede brexitreferendum komt

Een meerderheid van Schotten is bereid het land uit het Verenigd Koninkrijk te halen. Dat blijkt uit een peiling van het Schotse politieke magazine Holyrood onder meer dan 1.000 Schotten. Premier Nicola Surgeon spreekt van ‘een fenomenale peiling’. 46% van de kiezers spreekt zich uit voor Schotse onafhankelijkheid, tegen 43% die in het Verenigd Koninkrijk zou blijven.

Indien mensen die geen plannen hebben om te stemmen uit de berekening worden gelaten, zou zelfs 52% voor Schotse onafhankelijkheid kiezen, tegen 48% die er de voorkeur aan geeft in het VK te blijven. De peiling geeft dus aan dat de onafhankelijkheid de voorkeur van steeds meer Schotten wegdraagt, nu de Britse premier Boris Johnson de no-dealbrexit steeds plausibeler acht.

Uit de peiling komen nog een aantal interessante bevindingen naar voren: 60% van de kiezers die zich in 2016 tegen onafhankelijkheid uitspraken zou dat nu niet meer doen, indien er in de komende 2 jaar een nieuw referendum komt. 67% van de ondervraagden zou voor een verlengd verblijf in de Europese Unie kiezen, mocht er een tweede brexitreferendum komen.

Een grote meerderheid van ondervraagden denkt dat een brexit tot Schotse onafhankelijkheid zal leiden. 43% zegt dat brexit onafhankelijkheid ‘zeker dichterbij’ brengt, terwijl 19% onafhankelijkheid dan ‘iets waarschijnlijker’ maakt. Voor 17% maakt het geen verschil en nog eens 16% heeft geen mening. 4% denkt dat brexit onafhankelijkheid net ‘meer’ of ‘iets meer’ onwaarschijnlijk maakt.

“Volgende Britse premier is Schotland al kwijt”

Vorige maand raakte bekend dat Schotland aan wetteksten werkt die een nieuw onafhankelijkheidsreferendum mogelijk moeten maken. Premier Nicola Sturgeon zei toen, ter gelegenheid van een speech die ze voor het European Policy Centre in Brussel gaf, dat de kans bestaat dat dit referendum er al volgend jaar komt. Maar 2021 lijkt de voorkeur te krijgen. Dat jaar stemmen de Schotten namelijk voor een nieuw parlement.

De Schotten hadden zich in 2014 al eens over hun onafhankelijkheid kunnen uitspreken. Maar 55% van de Schotten koos in dat referendum voor een verlengd verblijf binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat referendum zou een voorbode van de brexit worden. Jongeren kozen overweldigend voor onafhankelijkheid, maar de oudere kiezers beslechtten het pleit in het voordeel van ‘No’. 2 jaar later zouden het ook de 50-plussers zijn die het Britse vertrek uit de EU bezegelden.

Schotland stemde bij het brexit-referendum van 2016 met een grote meerderheid (62%) voor ‘Remain’.  Net als Noord-Ierland, maar in tegenstelling tot Engeland en Wales. In elke van de 32 administratieve Schotse regio’s won ‘Remain’. De hoogste score van alle Britse steden werd behaald in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Daar koos 74% van de kiezers ervoor om in de EU te blijven. 

Heeft een onafhankelijk Schotland economisch een toekomst?

Of een onafhankelijk Schotland met zijn 5,4 miljoen inwoners een economisch haalbare toekomst heeft is een andere discussie.

Waarnemers merken op dat dat de Schotse economie zonder de steun van Groot-Brittannië gevoelig zou verzwakken. Onder meer de petroleumindustrie en de financiële sector, hebben de voorbije jaren belangrijke klappen gekregen. Dat zijn de twee belangrijkste pijlers van de lokale economie.

Bovendien zou Groot-Brittannië voor Schotland een veel grotere exportpartner zijn dan de Europese Unie. Een onafhankelijke koers zou Schotland volgens een aantal experts economisch belangrijke schade kunnen berokkenen. Het is de vraag of dat opweegt tegen de Schotse wens om opnieuw onafhankelijk te worden.

Verder blijven de verschillen met Engeland groot. Schotland looft de sociaal-democratie. Rijken dragen meer belastingen af om het socialezekerheidssysteem in stand te houden. Vreemdelingen zijn welkom.  In Londen wordt na de Brexit de exact tegenovergestelde koers verwacht.