Peeters wil afspraken omtrent mails na kantooruren

Kris Peeters (CD&V) wil alle bedrijven gaan verplichten om afspraken te maken over of je nog mails krijgt na je werkuren en of je die moet lezen. Een “recht op onbereikbaarheid”, zoals in Frankrijk werd ingevoerd, krijgen we hier dus niet.

“Geen mails meer na werkuren”: in Frankrijk is het de norm. Want daar geldt sinds 1 januari 2017 het “recht op onbereikbaarheid”, ingevoerd door de minister van Arbeid, Myriam El Khomri. Fransen mogen dus van zodra de officiële werkuren gedaan zijn alle e-mails, sms’jes en andere elektronische mededelingen van hun chef of collega volledig negeren. Deze zomer besliste de regering, in het grote zomerakkoord om datzelfde recht ook in België te gaan invoeren. Die maatregel kwam er op vraag van CD&V, waar de christelijke vakbondsvleugel via het kabinet van Kris Peeters (CD&V) een stevige invloed heeft. Peeters gaat nu tegen 1 januari 2018 de maatregel concreet maken. Maar een echt recht om offline te gaan is het niet, de soep wordt niet zo heet opgediend als in Frankrijk. Peeters wil dat elke werkgever er afspraken over maakt met de werknemers. Maar automatisch dus na de kantooruren geen e-mails meer lezen, dat wordt het dus niet meteen.

Raakt het nog door het parlement?

Peeters wil dat in dat overleg dan beslist wordt of personeel verlicht is of ’s avonds en in het weekend mails of sms’en te beantwoorden. In het andere geval, als er toch zo’n ‘offline’-moment komt, dan kunnen bedrijven ook zelfs alle mail blokkeren na de kantooruren. Bij een aantal grote bedrijven, onder meer Porsche, is het zo dat er na de kantooruren gewoon geen mails kunnen gestuurd worden. Peeters heeft nu een wetsontwerp klaar om overleg tussen werkgevers en werknemers over onbereikbaar zijn, te verplichten. Dat moet nog deze week door het parlement gejaagd worden. Maar de vraag is of dat lukt: de meerderheid wil héél het pakket van het zomerakkoord door de Kamer gestemd krijgen, maar beschouwd het als “één en ondeelbaar”. Daarbij knelt het schoentje voor een paar maatregelen, zoals het onbelast bijverdienen tot 500 euro, een maatregel die Open Vld wilde. Of de wetteksten allemaal klaar zijn, en of de oppositie geen stokken in de wielen steekt, is hoogst onzeker. De kans bestaat dus dat het grote zomerakkoord niet meer voor het einde van het jaar gestemd raakt.