Paus Franciscus: ‘VS hebben geen politieke cultuur meer’

De Amerikaanse kiezer moet zich goed informeren en moet bidden zijn steun te geven aan de juiste kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Men moet echter vooral zijn persoonlijke geweten volgen.

Dat heeft paus Franciscus tegenover journalisten gezegd in een gesprek in het vliegtuig tijdens de terugvlucht van een bezoek aan Azerbeidzjan. Franciscus benadrukte daarbij tijdens politieke campagnes nooit een mening naar voor te willen brengen en voegde er aan toe dat de kiezer autonoom is. De paus liet echter wel verstaan dat de Verenigde Staten één van de landen is geworden waarin extremen de politiek beheersen en men de echte politieke cultuur is kwijtgeraakt. “Wanneer een land geen enkele politiek kandidaat naar voor kan brengen waarin het grootste gedeelte van de bevolking zich kan vinden, moet worden gevreesd dat het politieke leven van die natie gepolariseerd is geraakt,” benadrukte Franciscus.

Basis

“Dat zijn signalen dat het land het grootste gedeelte van zijn politieke cultuur heeft verloren. Vele kiezers benadrukken hun voorkeur voor een partij, maar vaak moet worden vastgesteld dat er slechts weinig kennis aanwezig is over de basis en de programma’s die naar voor worden gebracht.” De paus vermeldde in zijn antwoord op geen enkel ogenblik de namen van de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton of Donald Trump. Beiden voeren campagne met punten die voor de katholieke kerk bijzonder moeilijk liggen. Hillary Clinton ondersteunt de mogelijkheid tot abortus, terwijl Donald Trump zich bijzonder negatief opstelt tegenover migranten en religieuze minderheden. Eerder dit jaar had Franciscus zich al wel ongunstig over Trump uitgesproken. Iemand die van plan is een muur te bouwen langs de grens met Mexico om migranten tegen te houden, was volgens de paus immers geen christen. Die negatieve commentaar van de paus leidde op zijn beurt tot een zware uitval van Trump naar Franciscus. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20