Patentgeding rond coronavaccin van Moderna

De United States National Institutes of Health (NIH) dreigt met een patentgeding tegen het Amerikaans farmaabedrijf Moderna. De onderneming heeft bij zijn patentaanvraag voor zijn coronavaccin nagelaten wetenschappers van de gezondheidsinstelling, die nochtans aan de ontwikkeling van het middel hadden meegewerkt, te vermelden.

Dat heeft Francis Collins, directeur van de National Institutes of Health, aangekondigd.

Moderna deed in juli een aanvraag voor een patent op het geneesmiddel. “Ik denk dat Moderna hier een ernstige fout heeft gemaakt,” benadrukte Collins. “Onze medewerkers hebben nochtans een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het vaccin, waaruit Moderna nu aanzienlijke inkomsten haalt.”

Moderna verwacht dat het vaccin – het eerste en tot nu toe enige commerciële product van het bedrijf – dit jaar tussen 15 miljard dollar en 18 miljard dollar aan inkomsten zal opleveren. Volgend jaar zou dat bedrag kunnen oplopen tot 22 miljard dollar.

Collins zegt dat de instelling al geruime tijd probeert het octrooiconflict met Moderna in der minne op te lossen, maar daarin niet is gelukt. Daarom wil de instelling nu een juridische weg volgen om zijn belangen te verdedigen.

Kernoctrooi

“Het is geen goed idee om een ​​octrooi aan te vragen als men belangrijke uitvinders buiten beschouwing laat”, benadrukt Collins aan Reuters. “Ik had niet verwacht dat dit het resultaat zou zijn van een jarenlange samenwerking tussen wetenschappers van onze instelling en Moderna.”

Moderna zegt te erkennen dat wetenschappers van de instelling aan de ontwikkeling van het vaccin hebben meegewerkt, maar voegt eraan toe de patentclaim niet te aanvaarden. Daarvoor zou de bijdrage van de betrokken wetenschappers te beperkt zijn geweest.

De onderneming merkt op wetenschappers van de instelling wel in andere patentaanvragen, onder meer rond de dosering van het vaccin – te hebben vermeld. Het onderzoek dat aan de basis van het kernoctrooi lag, zou echter uitsluitend door medewerkers van Moderna zijn uitgevoerd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20