Haren in de wind, lentegeuren in het interieur, de vrijheid van de open weg … afijn, wie moeten we nog overtuigen van de geneugten van het dakloos rondkarren? En hoewel die clichés er nog steeds staan als een huis – open rijden voelt inderdaad als een ontsnapping aan de dagelijkse sleur – blijkt uit onderzoek dat cabrio’s meer zijn dan louter lifestylewagens. Ze zijn veiliger dan gedacht, verhogen het rijplezier en verminderen stress. En toch dreigt dit autotype langzaam te verdwijnen van de markt.

Rustiger en voorzichtiger
Uit Amerikaans onderzoek van het Highway Loss Data Institute (HLDI) bleek eerder al dat cabrio’s gemiddeld minder betrokken zijn bij verkeersongevallen dan hun gesloten tegenhangers. De verklaring ligt volgens onderzoekers niet in technische superioriteit. Verre van, want door het amputeren van het dak zijn ze minder stijf, wat hun wegligging compromitteert en ze moeilijker te beheersen maakt onder kritieke omstandigheden. En een hard dak is ook een soort helm. De automerken compenseren die tekorten wel, maar het niveau van gesloten versies wordt eigenlijk het best benaderd in het geval van roadsters met twee zitplaatsen - en dan nog.
Nee, het is een andere factor die de veiligheid van cabrio’s verhoogt: het gedrag van de bestuurder. Cabrio’s worden rustiger en voorzichtiger bestuurd, vooral bij goed weer, wat het risico op ongevallen vermindert. Bovendien blijken bestuurders van open wagens alerter en ervaren ze tot 32 procent minder stress tijdens het rijden.
Ook uit cijfers van het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) blijkt dat cabriolets gemiddeld zes procent minder betrokken bij politiegerapporteerde ongevallen per gereden kilometer dan conventionele auto’s. Hoewel het risico op uit de wagen geslingerd worden iets hoger ligt – 21 procent tegenover 17 procent bij gesloten wagens – dragen cabriorijders plichtsbewuster hun gordel en rijden ze minder vaak te snel. Toch in Amerika.

Dramatisch geslonken aanbod
Tot zover het goede nieuws. Want als we naar de marktcijfers kijken, stellen we vast dat in Europa het aanbod aan cabrio’s in de voorbije twee decennia dramatisch geslonken is. Waar er twintig jaar geleden nog zestig verschillende modellen verkrijgbaar waren, zijn dat er vandaag nog maar een handvol. Volkswagen, ooit trotse bedenker van de iconische Golf Cabrio en de New Beetle Cabriolet, heeft onlangs beslist om ook geen open versie meer te maken van de nieuwe T-Roc. Nochtans een absolute hit in zijn genre. Maar het is ook een teken des tijds dat de bestverkochte cabrio van het ogenblik een … SUV is. Andere merken zoals Peugeot, Ford en Opel - ooit trouwe cabrioleveranciers - zijn al eerder afgehaakt. Dankzij de Amerikaanse markt importeert Ford wel nog de Mustang Convertible.
De redenen voor de terugval zijn divers. Cabrio’s zijn duurder om te ontwerpen en produceren door hun complexe dakconstructies en aangepaste onderstel. Ze zijn zwaarder, stoten meer CO₂ uit en passen minder goed bij de trend naar elektrische mobiliteit. Bovendien verliezen ze aan aantrekkingskracht als statussymbool. Inderdaad, kijk maar naar het premiumsegment waar Mercedes stopte met de S-Klasse Cabriolet en ook BMW lijkt niet warm te lopen voor een opvolger voor zijn 8 Reeks Cabrio.
De hoop aan de horizon komt van Mini dat recent een elektrische Cooper Cabriolet op de markt bracht, terwijl MG de Cyberster lanceerde en Polestar in 2026 een eigen cabrio plant. Maar door hun elitaire prijskaartjes blijven dit voorlopig nicheproducten. Mazda van zijn kant zou volgens recent gelekte patenttekening wel aan een bijzondere interpretatie van een elektrische Mazda MX-5 werken.