Belgische automobilisten merken het al: wegcontroles zijn talrijker én gesofisticeerder dan ooit. Flitspalen worden steeds intelligenter en zullen binnenkort niet alleen snelheid, maar ook andere overtredingen registreren.
In België duurt het nog enkele maanden voor de nieuwe regels ingaan (omdat alles nog moet worden opgehelderd vanuit het oogpunt van wetgeving en privacybescherming). Maar in sommige buurlanden is het al zover. Frankrijk – populair bij Belgische automobilisten – heeft recent de controle verstrengd met nieuwe technologieën die overtredingen sneller en strenger aanpakken.
Meer flitspalen
Frankrijk breidt zijn netwerk van flitspalen flink uit: het aantal stijgt binnenkort naar 4.160, zo’n 500 meer dan enkele maanden geleden. Maar het echte nieuws? Alle vaste flitspalen worden aangestuurd door artificiële intelligentie, waardoor ze veel meer soorten overtredingen kunnen opsporen.
De Franse politie wil zelfs de kleinste overtredingen automatisch vaststellen. Het trekt meer dan 46 miljoen euro uit om bestaande apparatuur te upgraden. De nieuwe radars zijn zo geavanceerd dat ze zelfs een telefoon die onder het dashboard wordt gehouden kunnen spotten of zien of je je gordel niet draagt. En dat is nog niet alles: wie alleen rijdt op de carpoolstrook of te weinig afstand houdt, loopt nu ook sneller tegen de lamp.
Vier overtredingen en een boete van €540
De nieuwste generatie flitspalen kan tot wel vier overtredingen tegelijk vastleggen. En met 135 euro per overtreding (plus drie strafpunten voor Franse bestuurders) kan dat oplopen tot een gecumuleerde boete van 540 euro. Geen goedkope rit dus!
Heel wat automobilistenverenigingen, waaronder ‘40 millions d’automobilistes’, uiten hun bezorgdheid over de nieuwe maatregelen. Volgens hen draait het vooral om geld in de staatskas brengen, niet langer om meer verkeersveiligheid. En daar zit wat in. Snelheid is lang niet altijd de hoofdreden voor ongevallen en verkeersdoden. Natuurlijk speelt het een rol, maar vaak als bijkomende factor. De echte oorzaken zijn uiteenlopend, complex en voor veel mensen nog onbekend.
Verkeersveiligheid draait om meer dan boetes uitdelen. Er moet ook voldoende politie op de weg zijn, en bestuurders – zeker jongeren en hardleerse overtreders – verdienen duidelijke uitleg over het hoe en waarom van de regels. Maar dat besef lijkt helaas niet echt door te dringen.