Wat begon als een over-the-air software-update (OTA) om de veiligheid te verhogen, eindigde voor Xiaomi in een publieke rel. De Chinese elektronicareus, die onlangs de automarkt betrad met zijn krachtige Taycan-killer, de SU7 Ultra, moest bakzeil halen nadat eigenaars zich massaal verzetten tegen de over-the-air-update die het vermogen van hun wagen drastisch inperkte. Kan dit ook in Europa gebeuren?
Bij zijn lancering werd de SU7 Ultra gepresenteerd als een technologisch vlaggenschip: een elektrische sedan die uit zijn drie elektromotoren een vermogen van een duizelingwekkende … 1.548 pk puurt. Daarmee duurt de sprint van 0 tot 100 km/u niet langer dan twee seconden, terwijl het prijskaartje op net geen 65.000 euro topt. Verre van een bekende naam in het autolandschap, vestigde Xiaomi daarmee meteen zijn naam als uitdager van de grote jongens tegen een fractie van de prijs. Het heeft er mede voor gezorgd dat Porsche in China een verkoopopdoffer kreeg.

Bye bye vermogen
Maar er ontstond controverse toen Xiaomi via softwareversie 1.7.0 het maximumvermogen van de SU7 Ultra terugschroefde. Zo sneed het pardoes 640 pk weg. Nu ja, het is niet dat de klanten met het vermogen van een Dacia Spring verder moesten, want er bleef nog steeds zo’n 900 pk over, maar een flinke en onaangename verrassing was het wél.
De reden? Volgens de fabrikant was de aanpassing nodig om de veiligheid te garanderen. Enkel wie via een officieel circuit een vooraf bepaalde rondetijd wist neer te zetten, mocht het volle vermogen ontgrendelen. Bovendien introduceerde de update een wachttijd van 60 seconden voor de lancering van de ‘launch control’-functie, een poging om straatraces bij het verkeerslicht te ontmoedigen.
Hoewel Xiaomi benadrukte dat de maatregel bedoeld was om roekeloos gebruik te vermijden, kwam er al snel hevige kritiek van eigenaars. Zij voelden zich bedrogen: de wagen was verkocht op basis van zijn extreme prestaties, en dat die na aankoop plots worden ingetoomd, stootte velen tegen de borst. Op Chinese sociale media en online fora groeide de verontwaardiging. De kritiek werd des te luider omdat de prestatiebeperking niet vooraf was aangekondigd, en dus als eenzijdige inbreuk op de koopovereenkomst werd ervaren.
Het viel allemaal niet in dovemansoren. Xiaomi zag zich uiteindelijk genoodzaakt om de aanpassing terug te draaien. In een reactie liet de fabrikant weten “de gepassioneerde feedback van de gemeenschap te waarderen” en “voortaan transparanter te zullen communiceren over toekomstige updates”.

Met alle Chinezen, maar niet de Europeanen
De zaak werpt een bredere schaduw over de opkomst van software-gedefinieerde voertuigen. Net als Tesla, Rivian, Polestar maar ook veel traditionele merken zoals BMW en Audi, rust Xiaomi zijn wagens uit met de mogelijkheid tot over-the-air-updates. Die technologie maakt het mogelijk om voertuigen van op afstand bij te werken, maar stelt fabrikanten dus ook in staat om na verkoop bepaalde functies aan te passen of in te perken.
De vraag rijst tot waar de macht van de fabrikant reikt, en wanneer de rechten van de eigenaar beginnen. Als prestaties na aankoop kunnen worden beperkt, wat zegt dat dan over het eigendom van moderne voertuigen? En hoe kunnen consumenten zich daartegen wapenen?
Voor Xiaomi is het incident een les in verwachtingenbeheer. In Europa is de klant beter beschermd. Fabrikanten zijn verplicht om te informeren over de aard en impact van OTA-updates. Voor updates die de functionaliteit of prestaties van het voertuig beïnvloeden, moet voorafgaande toestemming van de consument worden verkregen. Dit waarborgt dat consumenten niet worden geconfronteerd met onverwachte of ongewenste wijzigingen. Deze regels zijn vastgelegd door de Verenigde Naties (No. 156: Software Updates and Software Update Management System) en zijn erkend door de Europese Unie.
Youtube
N9lA8HcS6Nw