Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met soepelere milieuregels voor autofabrikanten. Die mogen hun CO₂-uitstoot nu spreiden over 2025 tot 2027, in plaats van alles al in 2025 te moeten halen. De maatregel is onderdeel van het steunplan voor de Europese auto-industrie dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in maart presenteerde.
Het besluit werd in Straatsburg aangenomen met 458 stemmen voor, 101 tegen en 14 onthoudingen. Met steun van centrum-rechts (EVP), socialisten (PES) en liberalen (Renew) krijgt de Europese autosector wat ademruimte, onder druk van felle concurrentie uit Azië – vooral uit China – op het gebied van elektrische auto’s.

Concurrentie en kosten
In de praktijk mag de gemiddelde CO₂-uitstoot van nieuwe auto’s over een periode van drie jaar, tussen 2025 en 2027, niet boven de 81 g/km uitkomen. Dankzij die soepelere regels kunnen fabrikanten een piek in het ene jaar goedmaken door later minder uit te stoten. Zo vermijden ze miljardenboetes – iets waar vooral Volkswagen en Renault, die kwetsbaar zijn, over willen waken.
Deze versoepeling komt op een cruciaal moment voor Westerse autofabrikanten: ze hoeven geen prijzenoorlog te starten om hun elektrische auto’s kwijt te raken om hun CO₂-quota te halen.
Stap terug voor de deadline van 2035?
De versoepeling waar donderdag voor is gestemd, past in een reeks signalen uit Brussel die wijzen op mogelijke terugkrabbeling rond het verbod op verbrandingsmotoren in 2035. In januari suggereerde de Commissie al in een strategische nota dat sommige plug-inhybrides ook na die datum nog zouden mogen blijven. En onder druk van landen als Duitsland, Italië en Polen blijft ook de optie van synthetische brandstoffen openliggen.

Tijdens de stemming over soepelere CO₂-quota pleitte de EVP-fractie – waar ook Ursula von der Leyen toe behoort – eenvoudigweg zelfs voor een herziening van de deadline van 2035. Volgens Europarlementariërs als Laurent Castillo (EVP) is dit mogelijk slechts de opmaat naar een bredere herziening van de hele energietransitiestrategie van de EU.
Herzieningsclausule in zicht
De geplande herevaluatie voor 2026 – de zogeheten herzieningsclausule – is vervroegd naar 2025. Dan beoordelen de EU-instellingen de voortgang van de autosector. Die eerdere check kan leiden tot uitstel van de deadline van 2035, of op z’n minst tot verdere versoepelingen.