2024 betekende een historisch keerpunt voor de verkeersveiligheid. Volgens de cijfers van verkeersinstituut VIAS lieten vorig jaar 455 mensen het leven op de Belgische wegen, 28 minder dan in 2023. Dat is een daling van 6%. Op het eerste gezicht lijkt dat beperkt, maar 2023 was ook al een relatief gunstig jaar.
Toch zijn de resultaten niet overal gelijk. In Vlaanderen daalde het aantal verkeersdoden met 5% (248 tegenover 261 in 2023), terwijl Wallonië een scherpere daling van 9% liet optekenen (197 tegenover 217). Die sterkere daling in het zuiden van het land is vooral te danken aan de provincie Henegouwen, waar er 41 dodelijke slachtoffers minder vielen dan het jaar voordien. Een herstel na 2023 waarin meerdere uitzonderlijk zware ongevallen plaatsvonden.

In schril contrast daarmee staat het gewest Brussel, waar het dodental verdubbelde: van 5 naar 10 slachtoffers (+100%). Die toename roept vragen op, ook al blijven de cijfers nog onder het niveau van vóór de coronapandemie. De Belgische hoofdstad is dus het enige gewest waar de balans slechter uitvalt. Sommige slachtoffers kwamen om bij ongevallen met vrachtwagens, een fenomeen dat nog niet goed verklaard is, aldus VIAS. Automobilistenverenigingen zoals Mauto Défense pleiten voor meer preventie en betere opleiding. VIAS onderschrijft dat standpunt en stelt ook dat er meer preventie nodig is en dringend een beter wettelijk kader moet komen voor nieuwe mobiliteitsvormen.

Motorrijders en stepgebruikers
Ook al zijn de wegen gemiddeld veiliger geworden, toch blijven bepaalde groepen weggebruikers erg kwetsbaar. Zo is het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders opnieuw gestegen: van 49 naar 55, wat de dalende trend van de voorbije jaren doorbreekt. De meeste van die ongevallen vonden plaats in Wallonië. Dat is niet verwonderlijk aangezien veel motorrijders naar het zuiden trekken voor plezierritjes op de bochtigere wegen. In 2024 kwamen daar 30 motorrijders om het leven.
Nog een alarmsignaal: het aantal dodelijke ongevallen met elektrische steps is verdubbeld, van 2 naar 4. Dat blijft relatief beperkt in absolute cijfers, maar toont wel aan dat dit vervoermiddel nu overal opduikt in het straatbeeld. Eén slachtoffer viel in Wallonië, de drie andere in Vlaanderen. De strengere regels die in de zomer van 2022 werden ingevoerd, lijken dus nog onvoldoende effect te hebben.

Fietsers en jonge bestuurders: vooruitgang
Er is gelukkig ook positief nieuws. Zo vielen er in 2024 aanzienlijk minder dodelijke slachtoffers onder fietsers: 80 in plaats van 96. Ook jonge bestuurders waren minder betrokken bij dodelijke ongevallen: 48 slachtoffers, tegenover 59 een jaar eerder. Dat is het laagste aantal in minstens tien jaar. Bij automobilisten en voetgangers is de daling minder uitgesproken. Voetgangers maken nog altijd ongeveer 16% uit van het totale aantal verkeersdoden. Hopelijk zet de dalende trend zich voort in 2025…