De Skoda Superb, gefacelifte Octavia, Elroq, vernieuwde Enyaq… de Tsjechische constructeur lanceerde de afgelopen maanden een hele resem nieuwigheden. Ook de grote SUV ontsnapt niet aan een generatiewissel. De Kodiaq werd volledig hertekend, met als doel zijn voorganger waardig op te volgen. Die wist uiteindelijk meer dan 860.000 klanten te overtuigen. Een hele prestatie.
Het is wellicht precies om die bestaande klanten niet te verliezen dat de vernieuwing visueel eerder voorzichtig blijft. De stijl is iets hoekiger en robuuster, maar het design blijft toch meteen duidelijk herkenbaar. Ook technisch blijft het vertrouwde MQB-platform behouden, al gaat het om de nieuwe E-versie (voor ‘Evolution’). Die biedt nu plaats aan een plug-inhybride aandrijving, maar geen volledig elektrische.

- Recordruimte, veelzijdigheid, opbergvakken
- Afwerking en presentatie
- Comfortabel rijgedrag
- Zuinige 1.5 TSI
- Traag reagerende DSG, nipte prestaties
- Niet zo geleidelijk rempedaal
- Kunstmatige stuurfeedback
- Hogere prijs
Ruimtewonder
De Skoda Kodiaq 2024 kreeg een aantal esthetische updates. De voorkant toont een bredere zeshoekige grille, geflankeerd door koplampen die optioneel Matrix LED zijn. De lichtsignatuur loopt nu van de hoofdkoplampen door naar de nevenlichten. De wielkasten zijn hoekiger en de gespierde motorkap benadrukt het stoere karakter. Aan de zijkant springt de D-stijl in het oog met contrasterende afwerking, beschikbaar in verschillende kleuren. Achteraan verbindt een horizontale lichtstrip de achterlichten, wat de breedte van de SUV benadrukt.

Die grotere visuele présence is geen schijn. De nieuwe Kodiaq is 6 cm langer en meet nu 4,76 m. Die groei zit volledig in de wielbasis, en dat voel je binnenin. De ruimte voor de achterste inzittenden is ronduit indrukwekkend, net als op de optionele derde zitrij (1.100 euro, 40% van de verkoop van de vorige generatie). Op de achterste zitplaatsen is de hoofdruimte met 15 mm toegenomen, waardoor ook personen van meer dan 1,75 meter er kunnen zitten. Goed, het is nog altijd geen businessclass zoals in een A380, want de lage zittingen (omdat het om wegklapbare noodzitjes gaat) zorgen ervoor dat je met je knieën tegen je kin zit. Maar het is wel beter dan vroeger – ook het instappen gaat vlot en scoort zeker niet slecht in vergelijking met andere modellen in dit segment.

Ook wat de koffer betreft, doet de Kodiaq het uitstekend. In vijfzitsconfiguratie heb je namelijk 845 liter bagageruimte, en met neergeklapte achterbank loopt dat op tot 2.105 liter – 40 liter meer dan voorheen. Het lijkt wel een bestelwagen. Goed nieuws: ook in de versie met zeven zitplaatsen blijft er 340 liter over. Dat is 80 liter meer dan bij de Kodiaq van 2016 en komt overeen met de koffer van een Renault Clio. Dankzij een verschuifbare tweede zitrij (18 cm) treedt de Kodiaq zo in de voetsporen van de klassieke monovolumes die jammer genoeg uit het straatbeeld verdwenen zijn door veranderende trends. Zoals steeds blijft de Kodiaq trouw aan de Skoda-traditie van slimme vondsten: een vlakke kofferbodem, een ruim opbergvak onder de vloer (tenzij je voor de plug-inhybride koos), een in drie delen neerklapbare achterbank, verstelbare rugleuningen op de tweede rij, en ga zo maar door. Kortom: als je een gezin hebt of vaak op pad gaat met sport- of vrijetijdsmateriaal, dan zul je er zeer blij mee zijn.
Gezellige sfeer
Ook het interieur van de Kodiaq springt in het oog dankzij het verzorgde dashboard, dat boordevol handige opbergplekken zit. Dat komt doordat de versnellingshendel nu achter het stuur staat, waardoor de middenconsole helemaal vrij blijft. Ideaal om van alles kwijt te kunnen, zelfs twee grote smartphones naast elkaar op het draadloze oplaadvlak. Echt handig in dagelijks gebruik.

De interface heeft een groot centraal scherm met een mooie resolutie, al is de beeldkwaliteit van de omgevingscamera’s teleurstellend. De menu’s zijn logisch opgebouwd, maar sommige functies (zoals de radio) vereisen nog altijd onnodig veel handelingen. Gelukkig zijn er ook slimme vondsten. Zo zijn er ronde knoppen onderaan de middenconsole waarmee je meerdere functies bedient. De middelste knop bijvoorbeeld laat je met één druk schakelen tussen het volume, de rijmodus of de ventilatie. Je kunt zelf kiezen welke functie je aan welke knop koppelt. Simpel en doeltreffend.

De afwerking is verzorgd, zoals we gewend zijn van Skoda. Oké, de onderste delen van de deurpanelen en het dashboard halen nog niet het niveau van Audi, maar de harde kunststoffen zijn goed bestand tegen krassen en zien eruit alsof ze jarenlang zullen meegaan.
Is 150 pk genoeg?
Het motorengamma van de Kodiaq is overzichtelijk. De instapper is de 1.5 TSI met mild hybrid-technologie (150 pk). Daarnaast heb je keuze uit een 2.0 TSI met vierwielaandrijving (204 pk), twee diesels (150 en 193 pk) en een plug-inhybride die de 1.5 TSI combineert met een zestraps DSG, een elektromotor en een flinke batterij van 25,7 kWh (waarvan 19,7 netto), goed voor 124 km elektrisch rijbereik.
Voor onze test reden we met de meest bescheiden versie: de 1.5 TSI mild hybrid, meteen ook de goedkoopste (135 g/km). Deze motor kan rekenen op mild hybrid-techniek, cilinderuitschakeling bij lage belasting en – zeldzaam bij benzinemotoren – een turbo met variabele geometrie, die een maximaal koppel van 250 Nm levert tussen 1.500 en 3.500 tr/min. Maar is dat genoeg in een SUV die leeg al 1.665 kg weegt? In de praktijk rijdt deze viercilinder soepel en aangenaam, maar je merkt wel dat hij sneller aan zijn limiet zit, zeker in vergelijking met een Superb, die ook veel weegt maar veel gestroomlijnder is. Zonder belading volstaat het vermogen prima, maar met passagiers en bagage wordt het verhaal minder overtuigend. Vooral bij hernemingen moet hij stevig in de toeren klimmen, wat hem minder vlot maakt in situaties zoals inhalen.
Niets onoverkomelijks, maar grote gezinnen die vaak met een volle auto reizen, moeten hier wel rekening mee houden. De DSG 7 blijft snel schakelen, maar vertoont nog altijd een vervelende vertraging bij hernemingen – bijvoorbeeld als je een rotonde nadert. Je moet echt anticiperen en geduld hebben, wat op den duur op de zenuwen werkt. De hybridetechniek verandert daar niets aan, want de elektromotor ondersteunt alleen de benzinemotor. Hij is dus niet rechtstreeks verbonden met de voorwielen en kan zijn koppel niet onmiddellijk op de aandrijfassen zetten.

Wel maakt de 1.5 TSI zijn beloften op het vlak van verbruik volledig waar. Tijdens onze testrit van bijna 1.000 km noteerden we een gemiddeld verbruik van 6,9 l/100 km. Dat is erg knap voor een SUV met een turbomotor van dit formaat. Dankzij de 55 liter grote brandstoftank haal je daarmee een mooi rijbereik van meer dan 750 km.
Comfort boven dynamiek
Een forse auto met een lange wielbasis: dan weet je dat de Kodiaq geen sportieve bochtenridder is. Dat is gewoon een kwestie van bouw en proporties. En in de praktijk klopt dat ook, maar eigenlijk maakt het niets uit. Niemand koopt deze auto voor zijn dynamische kwaliteiten. Wat hij wel biedt, is een geruststellend en behoorlijk efficiënt rijgedrag, met een nauwkeurige besturing (al vertoont die wat inconsistenties, zelfs in Sport-modus) en een onderstel dat bij de limieten typisch onderstuurt, maar altijd voorspelbaar blijft. Kortom, een weggedrag dat we kennen van veel modellen binnen de Volkswagen-groep.

Veel belangrijker is het comfort, en dat zit bijzonder goed. Al moeten we erbij zeggen dat onze testwagen uitgerust was met akoestisch gelaagde zijruiten (280 euro) en een adaptieve ophanging die erg soepel is – misschien zelfs iets té soepel, want in Comfort-modus merk je vrij veel koetswerk- en pompbewegingen.
Skoda is niet meer zo goedkoop
Een instapprijs van 42.015 euro (vijf plaatsen) kun je moeilijk democratisch noemen. Maar dat past in de strategie van Skoda: het merk klimt geleidelijk hogerop en dat voel je ook in je portefeuille. Zeker als je extra uitrusting wilt zoals adaptieve cruise control of bepaalde rijhulpsystemen. Dan moet je overstappen van de Family- naar de Business-versie, en dan tikt de prijs al aan tot 49.050 euro. Daar bovenop komen nog zaken als keyless entry (1.150 euro), verwarmde zetels (405 euro) of eventueel een trekhaak (860 euro). Zelfs voor het familiepakket (600 euro) – met vliegtuigtafeltjes, zonneschermen en extra opbergvakken – rekent Skoda een meerprijs aan. Echt goedkoop kun je het dus niet meer noemen.
Conclusie
De nieuwe Kodiaq is niet (meer) goedkoop, dat is een feit. Maar hij blijft een sterke keuze voor gezinnen of voor wie op zoek is naar een grote, praktische auto. Achter zijn SUV-look schuilt nog altijd de veelzijdigheid die de monovolumes van vroeger zo geliefd maakte. Een verstandige keuze dus. De functionaliteit is echt uitstekend.

De Skoda Kodiaq 1.5 TSI m-HEV (2025) in cijfers
Motor: benzine, 4 cilinders, 1.498 cm³, 150 pk en 250 Nm
Aandrijving: op de voorwielen
Versnellingsbak: automatische 7-traps DSG
L/b/h (mm): 4.758 / 1.864 / 1.679
Leeggewicht (kg): 1.665
Koffervolume (l): 267 – 1.816
0 tot 100 km/u (sec): 9,7
Topsnelheid (km/u): 207
Verbruik (WLTP, l/100 km): 5,9
CO₂: 135 g/km
Prijs: 40.915 euro
BIV: Vlaanderen: 412,65 euro, Wallonië en Brussel: 867 euro
Verkeersbelasting: Vlaanderen: 283,91 euro, Wallonië en Brussel: 340,30 euro
Ecomalus Wallonië: 0 euro