Het faillissement van Northvolt laat diepe sporen na. Fabrikanten moesten hun contracten opzeggen en naar nieuwe leveranciers zoeken. Door geldproblemen kon Northvolt ook zijn dochters niet meer steunen, zoals recyclingbedrijf Revolt of de industriële tak Northvolt Industrial. Dat was ook het geval voor Novo Energy, de joint venture met Volvo voor lithium-ionbatterijen.
In januari klaagde Volvo over een schending van de aandeelhoudersovereenkomst en kondigde het aan dat het alle aandelen van Novo Energy wilde overnemen om batterijen te kunnen leveren voor zijn elektrische auto’s en die van zustermerk Polestar. Maar de overname verloopt moeizamer dan gedacht: de groei van de EV-markt blijft achter. Daardoor ziet Volvo zich nu – nog voor de deal rond is – genoodzaakt harde keuzes te maken. Eén daarvan: de helft van het personeel bij Novo Energy ontslaan om snel kosten te besparen.
Helft van personeel
Dit is opnieuw een tegenslag voor de projecten rond een Europese batterijproductie, nadat de bouw van de ProLogium-fabriek voor semi-vastestofbatterijen bij Duinkerken met een jaar is uitgesteld. De productie start nu ten vroegste in 2028, in plaats van 2027.

Aanvankelijk wilde Novo Energy in Zweden een fabriek bouwen die jaarlijks 50 GWh aan batterijen zou produceren – goed voor 500.000 elektrische auto’s. Maar dat plan is van tafel. Volgens de CEO “hebben de huidige economische uitdagingen en marktomstandigheden het onmogelijk gemaakt om onze activiteiten op de huidige schaal voort te zetten, ondanks al onze inspanningen om deze activiteiten veilig te stellen en een voortdurende, diepgaande zoektocht naar een geschikte nieuwe technologiepartner.” De realiteit: de vraag is te zwak om het oorspronkelijke plan vol te houden. Dus wordt er gesneden in de kosten – en dat betekent, zoals zo vaak, een stevige ontslagronde.
De mogelijkheid van Europese batterijen?
De vraag dringt zich op: kan Europa zijn batterijproductie ooit echt lokaal opschalen? Politici praten graag over strategische autonomie, zeker tegenover China. Maar die bereik je natuurlijk niet door projecten af te blazen, uit te stellen of te schrappen.
Kunnen we nog geloven in het project van een Zweedse fabriek in Torslanda? Volgens het management wel. Ze houden vol dat er nog altijd ruimte is om 150 banen te creëren voor de productie van Volvo’s elektrische auto’s. Dat was ook het oorspronkelijke plan: vanaf 2026 Europese batterijen gebruiken voor auto’s die in Europa van de band rollen. Maar of die deadline nog haalbaar is, valt te betwijfelen.

Novo Energy blijft voorlopig actief, zij het op kleinere schaal, en zegt de eerste bouwfase van de fabriek te willen afmaken. Tegelijk waarschuwt Volvo-topman Håkan Samuelsson – aangesteld om het verlieslatende merk weer op koers te krijgen – dat Volvo op lange termijn niet genoeg productievolume heeft om Novo Energy alleen draaiende te houden. Er zullen dus andere klanten nodig zijn, met als eerste kandidaat moederbedrijf Geely, dat ook een deel van zijn auto’s in Europa wil bouwen.