Je zou het eens kunnen uittesten, maar zoek daarvoor maar beter een groot en afgesloten terrein uit, zonder medeweggebruikers. Trek je tijdens het rijden aan pakweg 60 km/u immers enkele seconden aan de elektronische handrem (in sommige gevallen is het een drukknop), dan interpreteert je auto dit als een noodstop en gooit hij ‘alles dicht’.

Gecontroleerde manier
Het bijzondere is dat de elektronica dit op een gecontroleerde manier laat gebeuren. Anders dan een klassieke handrem, die gewoon de (quasi altijd) achterwielen blokkeert, schieten dan immers alle systemen in werking om de auto zo snel mogelijk tot stilstand te brengen.
Het ABS-systeem gaat dan pulserend remmen op allevier de wielen, en het ESP gaat de remkracht zo verdelen dat de auto stabiel tot stilstand komt. Vaak zullen de knipperlichten van de auto ook geactiveerd worden om medeweggebruikers te waarschuwen voor de noodstop.
De functie is bijvoorbeeld voorzien voor situaties waarin de bestuurder onwel is geworden, zodat de inzittenden kunnen ingrijpen om veilig tot stilstand te komen. De knop zit doorgaans op de middentunnel en is dus voor iedereen bereikbaar, al geldt dit niet voor alle fabrikanten. Bij Mercedes zit deze bijvoorbeeld linksonder het stuur.
Van zodra de auto sneller rijdt dan wandeltempo wordt die elektronische handrem een noodrem. Welke snelheid dit is, staat soms beschreven in de handleiding.

Mechanische handrem verdwijnt
Het klassieke handremsysteem, waarbij de rem wordt aangespannen via een kabel, verdwijnt stilaan.
Er zijn twee elektronische systemen in omloop, hetzij geïntegreerd in de remklauw, hetzij via een aparte actuator op de achteras, die op beide klauwen inwerkt.
Al in de jaren 80 experimenteerden verschillende autobouwers met elektronische handremmen. Die hebben het grote voordeel dat ze veel minder ruimte inpalmen in het interieur, en dat er ook geen mechanische verbinding naar de achteras moet aangelegd worden.
Het duurde echter tot 2001 om de technologie op punt te zetten en voldoende betaalbaar te krijgen. Het eerste productiemodel met een elektronische handrem was de Lancia Thesis, de laatste grote berline van het Italiaanse luxemerk. BMW volgde in datzelfde jaar met de 7 Reeks, net als Renault met de Vel Satis.
Voor- en nadelen
Het systeem kent ook nadelen, en vraagt vooral gewenning voor automobilisten die vaak op een helling moeten vertrekken en hun koppeling willen sparen. Van oudsher kon je dit doen door langzaam de mechanische handrem los te laten, maar vandaag moet je rekenen op de elektronica.
Gaandeweg kregen hedendaagse auto’s evenwel een automatische functie die de remmen dicht knijpt en de auto vast zet tot de koppeling is losgelaten. Voor zover dit laatste nog gebeurt, want steeds meer auto’s komen dezer dagen met een automatische of gerobotiseerde versnellingsbak.
Het grote voordeel van een elektronische handrem is echter dat die zichzelf kan bijstellen wanneer de eigenlijke rem slijt. Bij een mechanische handrem is dat niet het geval; die moet af en toe opnieuw afgeregeld worden.
Anno 2025 is de mechanische handrem aan het uitsterven. Enkel kleine en betaalbare auto’s als de Dacia Sandero of Toyota Aygo X, waar in de ontwikkeling en productie elke euro tot op een duizendste van een cent uitgeteld wordt, hebben er nog een.