“Laad je auto niet meer op”: het klinkt als een bizarre boodschap voor een plug-inhybride, en toch is dat precies het officiële advies van Ford aan 5.369 eigenaars in België en ruim 7.500 in Frankrijk. Het gaat om de Kuga PHEV, een SUV die erg populair is op de markt, maar die mogelijk een ernstig probleem heeft met zijn hoogspanningsbatterij.
De getroffen modellen werden gebouwd tussen augustus 2019 en november 2023 en maken deel uit van een grote terugroepactie. Concreet heeft Ford vastgesteld dat sommige lithium-ioncellen in de batterij kortsluiting kunnen veroorzaken. Dat kan leiden tot plots vermogensverlies en – in de ergste gevallen – tot brand. De boodschap is dan ook duidelijk: laad de auto niet meer op en gebruik alleen de automatische hybridemodus. De elektrische rijmodus mag je niet meer gebruiken.
Beperkte ingrepen
Ford probeert zijn klanten gerust te stellen: naar schatting zou maar 0,1% van de getroffen auto’s een volledige vervanging van de batterij nodig hebben. Voor de grote meerderheid blijft het bij een software-update voor het batterijbeheersysteem. Die correctie wordt eind mei verwacht en maakt het mogelijk om problemen sneller op te sporen, al verdwijnt het basisprobleem er niet mee. Met deze strategie voorkomt Ford dure en grootschalige vervangingen, maar het neemt de oorzaak niet weg.

Bij een bevestigde fout wordt het batterijpakket van 14,4 kWh vervangen – een ingrijpende operatie, maar volledig ten laste van de constructeur. Voorlopig is er geen schadevergoeding voorzien. Alleen als de auto effectief niet meer kan rijden, voorziet Ford volgens HLN een vervangwagen. Elk geval wordt individueel onderzocht, zo bevestigt Ford.
Imagoschade voor succesvol model
Het slechte nieuws komt op een ongelukkig moment voor Ford: de Kuga PHEV was in 2023 voor het derde jaar op rij de bestverkochte plug-inhybride SUV in Europa. In België zijn er inmiddels meer dan 700.000 hybride en 254.000 elektrische voertuigen ingeschreven. De markt groeit snel, en zulke incidenten kunnen het vertrouwen van automobilisten flink schaden.

Het is trouwens niet de eerste keer dat dit model in opspraak komt. Al van bij de lancering had de Kuga plug-inhybride te kampen met soortgelijke technische problemen, wat toen leidde tot een tijdelijke stop van de leveringen. Dit is dus opnieuw een tegenvaller, en dat op een moment dat de Amerikaanse constructeur het financieel al niet gemakkelijk heeft.
Juridische gevolgen?
De situatie is ook juridisch delicaat. In zijn eigen communicatie erkent Ford immers een verborgen gebrek: een fabricagefout die de consument niet zelf kon vaststellen, maar die de werking van het voertuig aantast. Volgens de Europese regels voldoet een wagen met een onbruikbare batterij niet meer aan de homologatiecriteria, zeker niet qua CO₂-uitstoot. Kortom: zulke auto’s zijn niet meer volledig conform de regelgeving. De vraag is hoe klanten hierop zullen reageren. Ford is in ieder geval duidelijk: als er een foutmelding verschijnt over de batterij, dan moet de wagen meteen worden stilgezet en moet je hem onmiddellijk verlaten.