SUV’s krijgen vaak kritiek om hun milieu-impact, maar blijken ook gevaarlijker dan andere auto’s bij ongevallen met kwetsbare weggebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van het Imperial College in Londen en de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM). De onderzoekers analyseerden bijna 680.000 verkeersongevallen uit de voorbije 35 jaar en stelden vast dat SUV’s het overlijdensrisico voor voetgangers met 44% verhogen.
Voor jonge kinderen is die vaststelling zelfs nog alarmerender. Kinderen onder de tien jaar lopen 130% meer kans om te overlijden bij een aanrijding met een SUV dan wanneer een klassieke auto hen treft. Over het algemeen stijgt de kans op een zwaar of dodelijk letsel in plaats van een licht letsel met 24% bij volwassenen en 28% bij kinderen als er een SUV of een lichte bestelwagen betrokken is bij het ongeval.
De schuld van het SUV-ontwerp
Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak bij het ontwerp van SUV’s en hun specifieke ontwerp. Hun voorkant is hoger dan die van gewone auto’s, waardoor de impactzone op het lichaam verschuift. Volwassenen worden geraakt ter hoogte van het bekken in plaats van de benen, en kinderen aan het hoofd in plaats van de borst. Dat leidt tot zwaardere verwondingen, zeker omdat voetgangers en fietsers vaker naar voren worden gekatapulteerd – met meer risico om daarna onder het voertuig terecht te komen.

Voorstanders van zachte mobiliteit hekelen die imposante bouw van SUV’s al langer. In Brussel, Antwerpen en Gent lieten actievoerders zelfs de banden van geparkeerde SUV’s leeglopen. Volgens hen zijn die voertuigen te groot, te vervuilend en ongeschikt voor de stad. Zulke acties zijn echter niet gerechtvaardigd: iedereen is vrij om de auto te kopen die hij wil of nodig heeft. Het is aan de politiek om het mobiliteitsbeleid te sturen, eventueel via de fiscaliteit.
Verontrustende trend?
Tot nu toe temperden sommige analyses, zoals die van verkeersinstituut VIAS op basis van Belgische ongevalscijfers tussen 2015 en 2020, die bezorgdheid. Volgens VIAS hadden kwetsbare weggebruikers ongeveer evenveel kans om te overlijden bij een ongeval met een SUV (10,1%) als met een gewone auto (10,2%). Toch erkende VIAS dat SUV’s door hun gewicht en hoogte zwaardere letsels veroorzaken, ook bij botsingen met kleinere voertuigen.
De Britse studie verandert het plaatje. Volgens de onderzoekers zou het vervangen van alle SUV’s door gewone auto’s het aantal dodelijke slachtoffers onder voetgangers en fietsers met 17% doen dalen in de VS en met 8% in Europa. Voor kinderen zou de daling zelfs 27% bedragen in de VS en 14% in Europa. Het debat over SUV’s is dus nog lang niet voorbij.