De legendarische Mazda MX-5, al meer dan drie decennia het toonbeeld van lichtvoetig rijplezier, lijkt zich stilaan voor te bereiden op een elektrische toekomst. Goed nieuws, want er bestaan amper roadsters met een stekker, de elektrische MG Cyberster, straks ook verkrijgbaar als coupé, niet te na gesproken. Over de al zo vaak beloofde en nog vaker uitgestelde Tesla Roadster durven we zelfs niet meer beginnen, ook al begon het voor het Amerikaanse merk indertijd allemaal in dit genre met een omgebouwde Lotus Elise.

Geen naam maar weinig twijfel
Officieel heeft Mazda nog niets bevestigd, maar er zijn patenttekeningen opgedoken die duidelijk in deze richting wijzen, zonder het bekende model bij naam te noemen. De vorm laat er weinig twijfel over bestaan: dit is een elektrische interpretatie van de iconische MX-5. Opvallend: Mazda’s tekeningen tonen een compacte roadster met uitgekiende batterij-indeling.
De cellen zijn namelijk slim geplaatst. Het zwaartepunt van de wagen wordt verlaagd door een groot deel van het accupakket in een middentunnel in de vloer te integreren. Aanvullende batterijmodules zijn strategisch gepositioneerd: achter de stoelen en onder het dashboard aan passagierszijde. Zo blijft niet alleen de bmi zo laag mogelijk, het optimaliseert ook de balans tussen links en rechts. Zelfs als er slechts één persoon in de auto zit, want in dat geval kan een extra accupakket onder de passagiersstoel handmatig worden verschoven voor een perfecte gewichtsverdeling.

Volgens Mazda is dat geen technische spielerei, maar essentieel voor de rijbeleving. “Het is belangrijk om het yaw moment van de inertie te minimaliseren,” klinkt het in het patent – of in mensentaal: de wagen moet net zo wendbaar en levendig aanvoelen als zijn benzinebroertje. En daarin spelen zwaartepunt en de massa-indeling een sleutelrol.
Voor- of achterwielaandrijving
Mazda houdt overigens nog verschillende pistes open. De elektrische motor wordt centraal achter de voorstoelen geplaatst en stuurt, zoals het een echte MX-5 betaamt, de achterwielen aan. De documenten vermelden zowel voor- als achterwielaandrijving als mogelijke varianten. De carrosserie zou een dak krijgen dat vast, afneembaar of opvouwbaar is, wat suggereert dat Mazda zowel een klassieke cabrio als een hardtopversie overweegt – zoals vandaag het geval is met de MX-5 RF.

Deze patenten mogen we echter niet lezen alsof de verbrandingsmotor meteen wordt afgeserveerd. De volgende generatie van de MX-5 – vermoedelijk NE genaamd – krijgt eind dit decennium een nieuwe 2.5 Skyactiv-Z-benzinemotor, die ook in de CX-5 van 2027 zal debuteren. Die recordzuinige krachtbron biedt ruimte voor mildehybride of plug-inhybridetechnologie. Volgens kenners lijkt een lichte hybride de meest logische keuze, gezien dat cruciale belang van een laag gewicht.
Hoewel Mazda zich de voorbije jaren terughoudend opstelde tegenover de elektrificatie van zijn roadster, lijken de Japanners nu toch steeds verder de mogelijkheden te verkennen. In tegenstelling tot sommige concurrenten wil het merk echter niet blindelings meesurfen op de stroom van enkel zware SUV’s met duizelingwekkende acceleratiecijfers. Bij Mazda draait het nog steeds om bochtenwerk, feedback, balans én merkimago. Omdat elektrificatie en digitalisering merken en hun producten anoniemer dreigt te maken, wordt onderscheid belangrijker.
Of en wanneer de roadster effectief in productie gaat, blijft onduidelijk. Maar het signaal is dat allerminst: ook Mazda beseft dat de toekomst elektrisch is.