Zijn naam is Apollo en hij maakt zich klaar voor zijn eerste werkdag in de Mercedes-Benz-fabriek in Berlijn. Maar Apollo is geen mens—hij is een humanoïde robot. Deze scene speelde zich af in Duitsland. Voor verbaasde journalisten demonstreerde hij zijn vaardigheden, voerde echte taken uit en stak tevreden een duim omhoog. Dit was geen reclame of sciencefiction, maar een glimp van de toekomst. Mercedes-Benz is een proefproject gestart om tegen 2030 humanoïde robots op de productielijn in te zetten. “Rond 2030 zullen we er minstens een paar in actie zien,” zegt Jörg Burzer, hoofd productie.
Op diepe verkenning
Deze presentatie is geen faits divers en toont hoe snel autofabrikanten en andere maakindustrieën nieuwe door artificiële intelligentie (AI) gestuurde productiemiddelen verkennen. Humanoïde robots, dankzij hun mensachtige vorm, kunnen zich aanpassen, verplaatsen en blijven leren in verschillende werkomgevingen.
Mercedes is niet de eerste. Honda, Hyundai maar ook BMW testen humanoïde robots voor repetitieve taken. Elon Musk - uteraard - beloofde hetzelfde voor Tesla met zijn robot Optimus, die eind dit jaar zou aan de slag zou gaan in de fabrieken van zijn merk. Maar zonder verder nieuws lijkt zijn optimisme weer wat te voorbarig.

Volgende logische stap?
Deze nieuwe ontwikkeling sluit aan bij de eerdere innovaties waarmee de sector de afgelopen decennia kennismaakte, zoals stationaire robots voor lassen en verplaatsen van zware onderdelen. Exoskeletten (dat een arbeider 'aantrekt' om zijn rug en benen te ontlasten tijdens zware taken) werd twee tot drie jaar geleden gezien als een tussenstap naar humanoïde robots. Deze lijken nu overbodig te worden door de snelle opkomst van AI.
Aanvankelijk lijkt het erop dat humanoïde robots vooral repetitieve en gevaarlijke taken overnemen die schadelijk kunnen zijn voor mensen.
Jörg Burzer verwacht dat de eerste humanoïde robots worden ingezet in zogeheten “picking areas” – zones waar onderdelen worden opgeslagen en op trolleys naar de productielijn worden gebracht. Momenteel doen mensen dit werk, maar het is zwaar en vermoeiend. Daarnaast wil Burzer fouten voorkomen, zoals het verkeerd laden van onderdelen op aflevermodules. Volgens hem kan AI dit corrigeren en zo tijd besparen.

Investeren in robots?
Mercedes zou zo’n 10 miljoen euro hebben geïnvesteerd in Apptronik, het Amerikaanse bedrijf (uit Texas) achter de Apollo-robot, die AI van Google DeepMind gebruikt.
Wat betekent deze nieuwe golf van robotisering voor fabrieken? Moeten we ons zorgen maken over banen? Het bekende verhaal herhaalt zich: het aantal werknemers in de maakindustrie zal de komende jaren blijven dalen, een trend die al decennia gaande is.
Voorlopig zal Apollo zich richten op eenvoudige taken en het assisteren van arbeiders, maar het is onvermijdelijk dat humanoïde robots straks steeds meer taken overnemen. Alleen de meest complexe handelingen, zoals het manoeuvreren door een auto om onderdelen te assembleren, blijven voorlopig buiten bereik. Voor nu zijn robotbewegingen nog te grof en kunnen ze niet tippen aan menselijke finesse en inventiviteit.
Mercedes-Benz stelt gerust: Apollo is er alleen om werknemers te ondersteunen en de efficiëntie te verhogen. Jörg Burzer benadrukte dat robots doorwerken tijdens pauzes en nachtdiensten. “Eén ding is zeker: ze drinken geen koffie,” grapte hij. Of was het een onbedoelde waarheid?
De technologie evolueert snel, zeker met AI. Toch blijven er altijd taken met meer toegevoegde waarde. Werknemers die zich daarop richten, zullen hun plek behouden.