Tot voor kort was Tesla nog marktleider in elektrische auto’s, maar nu heeft het merk het erg moeilijk in Europa, en vooral in Duitsland, hét autoland bij uitstek. Een enquête van T-Online bij meer dan 100.000 inwoners toont aan dat 94% geen elektrische auto van het merk meer wil kopen. Slechts 3% van de ondervraagden overweegt nog altijd een Tesla. Deze trend is bijzonder zorgwekkend voor het bedrijf, dat zijn verkoop vorig jaar met 41% zag dalen tegenover 2023. In februari 2025 daalde de verkoop met 45%, terwijl die in Duitsland zelfs met 70% kelderde.
Tegen de stroom in
Deze achteruitgang is des te zorgwekkender omdat de markt voor elektrische auto’s wél blijft groeien. Tesla lijkt dan ook volledig tegen de stroom in te gaan: de markt groeide met 53,5% in januari 2025, terwijl het merk in Duitsland met 59,5% achteruitging.
Zoals eerder vermeld, ligt een van de oorzaken uiteraard bij het gedrag van Elon Musk, de CEO van Tesla. Zijn politieke standpunten, en vooral zijn openlijke steun voor de extreemrechtse partij AfD in Duitsland, hebben zijn imago én dat van het bedrijf flink beschadigd. Duitse consumenten, die traditioneel gevoelig zijn voor ethische en politieke kwesties, lijken Tesla de rug toe te keren als reactie op deze controverses.
Maar dat is niet alles: Tesla kampt ook met een groot gebrek aan vernieuwing in zijn gamma. De huidige modellen zijn namelijk verouderd, terwijl het aanbod van concurrenten steeds groter wordt. Het is nog onduidelijk wat de impact zal zijn van de vernieuwde Model Y Juniper, die weliswaar tal van wijzigingen ondergaat, maar geen verbeteringen biedt op het vlak van batterijtechnologie.

Elon Musk en Tesla niet op één lijn
Tesla beseft dat de situatie ernstig is en maakt zich zorgen. Vorige week stuurde het bedrijf een brief naar het Witte Huis om zijn bezorgdheid te uiten over de Amerikaanse invoerrechten. Het vreest immers dat nieuwe belastingen zullen leiden tot vergeldingsmaatregelen, zoals in eerdere handelsoorlogen. Bovendien benadrukt het bedrijf dat de productie van bepaalde onderdelen in de Verenigde Staten onmogelijk is.
Tegelijkertijd waarschuwt Tesla dat invoerrechten de productiekosten kunnen verhogen en de export minder competitief kunnen maken. Ook vreest het merk een mogelijke stijging van de importkosten van lithium en kobalt. Opvallend is dat geen enkele Tesla-medewerker de brief heeft ondertekend, omdat ‘niemand in het bedrijf ontslagen wil worden voor het versturen ervan’. Dat zegt veel over de werksfeer binnen het bedrijf.
Dit standpunt van Tesla is des te opmerkelijker gezien de nauwe band tussen Elon Musk en de Amerikaanse president. Het toont aan dat het bedrijf als geheel niet langer op één lijn zit met zijn CEO. Maar zelfs al uiten Tesla-medewerkers hun bezorgdheden, veel zal het wellicht niet veranderen voor het Amerikaanse merk, dat sinds januari 2025 al 40% van zijn beurswaarde heeft verloren. Tesla heeft in het verleden bewezen dat het veerkrachtig is en zich kan herpakken. Maar de vraag blijft: zal het ook deze keer lukken?