De nieuwe Citroën C3 en ë-C3 Aircross mikken op succes in de personenautomarkt en bieden verrassend veel voor een scherpe instapprijs van 18.990 euro voor de 1.2-turboversie. Deze bodemprijs is mogelijk dankzij het ‘Smartcar’-platform, dat ook onder de C3 ligt. Hoewel beide modellen de nieuwe merkidentiteit delen, onderscheidt de Aircross zich met zijn extra lengte (+38 centimeter) tot 4,39 meter. Dit maakt een zevenzitsversie mogelijk – een zeldzaam aanbod in dit segment. Daarnaast oogt de nieuwkomer minder rond dan zijn voorganger en straalt hij meer dynamiek en zelfverzekerdheid uit.
Wie zeven zitplaatsen zegt, zegt in één klap ruime gezinsauto, mede dankzij de lange wielbasis die zorgt voor een royaal interieur. De twee klapstoelen op de derde rij zijn vooral geschikt voor kinderen of kleinere passagiers, omdat ze minder makkelijk toegankelijk zijn. In de vijfzitsconfiguratie biedt de bagageruimte 460 tot 1.600 liter, terwijl met de extra stoelen slechts 330 liter overblijft als ze zijn opgeborgen, en amper 40 liter wanneer ze in gebruik zijn.

Verzorgd comfort
Citroën staat bekend om zijn comfortabele wagens, en de C3 Aircross vormt daarop geen uitzondering. De Citroën Advanced Comfort-stoelen maken hun naam volledig waar! Een ander pluspunt is het dashboard, deels bekleed met textiel, een detail dat altijd een premium uitstraling geeft. Het kleine stuurwiel – zoals bij Peugeot – is deze keer prettig gepositioneerd. Minder indrukwekkend is het overvloedige gebruik van harde kunststoffen, wat de afwerking minder hoogwaardig doet aanvoelen. Ook het verouderd ogende head-updisplay, dat beelden projecteert op een doorzichtig plastic scherm, en de te hoog geplaatste vaste passagiersstoel laten te wensen over. Citroën heeft duidelijk bespaard om de prijs scherp te houden.

Meerdere energievormen
De C3 Aircross is van nature een populaire keuze en komt met drie aandrijflijnen: benzine, 48-volthybride en elektrisch. De benzineversie heeft een 1.2-liter driecilinder turbomotor met 100 pk en 205 Nm koppel, gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De hybride variant gebruikt hetzelfde motorblok, maar met 40% vernieuwde onderdelen en een mildehybride systeem (48V). Deze versie levert 136 pk en werkt samen met een e-DCT-automaat met dubbele koppeling, waarin een 28 pk sterke elektromotor is geïntegreerd, aangedreven door een kleine lithium-ionbatterij onder de vloer.
De ë-C3 Aircross heeft een 113 pk sterke motor die de voorwielen aandrijft en wordt gevoed door een LFP-batterij van 44 kWh. De actieradius bedraagt ruim 300 kilometer (WLTP). Snelladen met gelijkstroom gaat tot 100 kW, waarmee de batterij in 26 minuten van 20% naar 80% wordt opgeladen. Met wisselstroom duurt dit 4 uur en 10 minuten bij 7 kW, of 2 uur en 50 minuten bij 11 kW.

Vrij van onregelmatigheden
Zoals bij andere Citroën-modellen is de C3 Aircross uitgerust met dubbele hydraulische dempers, wat zorgt voor een heerlijk soepel rijgevoel. Dit wordt nog versterkt door de comfortabele stoelen, waardoor oneffenheden in de weg nauwelijks merkbaar zijn. Toch blijft de demping strak genoeg om het overhellen in bochten goed te beheersen. Helaas worden mechanische geluiden, zowel van de verbrandingsmotor als de elektrische aandrijving, niet altijd goed gedempt, wat afbreuk doet aan het verder uitstekende rijcomfort.
De C3 Aircross is het tegenovergestelde van een dynamische auto en komt het best tot zijn recht bij een rustige rijstijl. De dubbele koppeling in de hybride versie reageert traag, vooral bij inhaalacties, maar schakelt wel soepel, wat een pluspunt is. Tijdens een gemengde rit noteerden we een verbruik van iets meer dan 6 liter per 100 kilometer. Dat is prima, maar niet zo zuinig als een echte hybride, zoals de Toyota Yaris Cross.

Conclusie
Met zijn scherpe instapprijs, zelfs lager dan die van de Dacia Duster, biedt de Citroën C3 Aircross verrassend veel. Als B-segment SUV speelt hij dankzij zijn royale afmetingen mee met duurdere concurrenten. Vooral de unieke zevenzitsversie in deze prijsklasse zal grote en gemengde gezinnen aanspreken, die de wat eenvoudige afwerking en minder dynamische rijeigenschappen graag door de vingers zien.

De Citroën C3 Aircross 1.2 Hybrid in cijfers:
Motor: 4-cilinder benzinehybride, 1.199 cm3, één elektromotor, één accu (0,89 kW), 136 pk gecombineerd vermogen en 230 Nm koppel
Transmissie: voorwielaandrijving
Versnellingsbak: zestrapsautomaat met dubbele koppeling
L/B/H (mm): 4.395/1.795/1.660
Leeggewicht (kg): 1.389
Koffervolume (l): 460-1.600 (5 zitplaatsen)
0-100 km/u (sec): 8,78
Topsnelheid (km/u): 193 km/u
Gecombineerd brandstofverbruik WLTP (l/100 km): 5,3
CO2: 120 tot 121 g/km
Prijs: 24.790 euro
Inschrijvingsbelasting: Vlaanderen: 229,11 euro; Wallonië en Brussel: 323,27 euro Wegenbelasting: Vlaanderen: 59,05 euro; Wallonië en Brussel: 123 euro Wallonië Ecomalus: 0 euro
- Uiterst comfortabel
- Unieke zevenzitsversie
- Aangename aandrijflijn
- Sterk uiterlijk
- Mechanisch geluid
- Harde kunststoffen binnenin
- Gebrek aan acceleratie
- Ouderwets head-updisplay
- Toegang tot tweede rij