Elke dag kom je Chinese elektrische auto’s tegen in het straatbeeld. Niet zo massaal als aanvankelijk gedacht, maar ze zijn er wel. Over het algemeen zijn hun prijzen zeer aantrekkelijk vergeleken met die van Europese of Westerse merken in het algemeen (inclusief Tesla). Ondanks de competitieve prijzen en kwaliteiten lijkt uit een studie van Escalent, een advies- en databedrijf, dat dit prijsniveau nog niet voldoende is om Europese automobilisten te overtuigen.
Volgens de studie - uitgevoerd onder 1.600 kopers van een nieuwe auto in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk - zou één op de tien Europese consumenten een prijsverlaging van 10% nodig hebben om geïnteresseerd te zijn in een Chinese auto.
30% goedkoper?
Maar de studie gaat verder. Ze geeft aan dat de prijzen van merken zoals BYD, MG en andere Chinese fabrikanten gemiddeld 27% lager zouden moeten zijn om Europese automobilisten te interesseren. Een derde van de respondenten is van mening dat de prijzen zelfs met 11 tot 20% moeten dalen om auto’s uit de Volksrepubliek serieus te nemen.
Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel concurrentieel, Chinese automerken niet per se de goedkoopste zijn. In Duitsland bijvoorbeeld wordt een MG4 verkocht voor 34.990 euro, tegenover 33.330 euro voor een Volkswagen ID.3. Hoewel de uitrusting waarschijnlijk iets verschilt, wordt het prijsverschil voornamelijk verklaard door nieuwe invoerheffingen die de Europese Unie heeft ingevoerd.

Meer verkoop, maar...
Chinese autofabrikanten boeken niettemin vooruitgang in Europa. Volgens gegevens van statistiekspecialist Dataforce groeiden de verkopen van BYD, MG, Nio en Xpeng vorig jaar met 15%, tot een totaal van bijna 370.000 voertuigen. Maar deze groei blijft bescheiden en laat zien hoe moeilijk het is voor Chinese fabrikanten om het vertrouwen van Europese automobilisten te winnen.
Het is dus dit vertrouwen dat moet worden opgebouwd, aangezien Europeanen meer vertrouwen hebben in auto's die in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Japan of Zuid-Korea worden geproduceerd. Dat lijkt logisch, omdat deze spelers al langer op de markt zijn en consumenten bekend zijn met hun merken, al dan niet uit de eerste hand. Dit geldt nog niet voor Chinese merken, die nochtans alles op alles zetten om door te breken in onze contreien. Volgens de studie zou dit gebrek aan vertrouwen ook worden versterkt door het gebrek aan ervaring van Chinese fabrikanten in productie en betrouwbaarheid.
Een verandering?
De Escalent-studie laat echter zien dat dingen snel veranderen. Europeanen laten zich steeds gemakkelijker overtuigen door de marketingstrategieën van Chinese merken: het ontwerp, de uitrusting en de topconnectiviteit zijn overtuigende argumenten.

Als Chinese fabrikanten erin slagen om hun prijzen significant te verlagen, zou het landschap van elektrische voertuigen snel kunnen veranderen. Deze analyse zou zeker in overweging moeten worden genomen door Europese fabrikanten die op zoek zijn naar manieren om niet achterop te raken...