Dat elektrische auto’s de norm worden, is allang geen scoop meer. Het goede nieuws? De technologie evolueert razendsnel, vooral op batterijgebied – een cruciale factor. Bestuurders willen meer bereik en snellere laadtijden, en die wensen worden binnenkort werkelijkheid. Vastestofbatterijen, met een hogere energiedichtheid, beloven een flinke sprong voorwaarts.
Deze revolutie zal de markt ingrijpend veranderen. Tegen 2035 wordt de waarde ervan geschat op maar liefst … 550 miljard, een gigantisch bedrag. De vraag is of Europa nog kan meedelen in de winst, of dat China - dat al een flinke voorsprong heeft - de buit grotendeels binnenhaalt.

Europa terug in het spel?
Europa hoopt, te midden van protectionisme en herindustrialisatie, nog steeds een rol te spelen in de markt voor solid-statebatterijen. Maar China heeft al een flinke voorsprong, vooral met de oprichting van het CASIP (China All-Solid State Battery Innovation Platform) vorig jaar. Dit consortium, met grote spelers zoals marktleider CATL, loopt voorop in de technologie. CATL produceert al batterijen met een energiedichtheid van 500 Wh/kg, aanzienlijk meer dan de huidige lithium-ionpakketten.
Ondanks de vooruitgang in onderzoek blijven er grote uitdagingen. Vastestofbatterijen vereisen compactere packs met optimale ionische geleidbaarheid, iets wat nog niet is bereikt. Daarnaast zijn nieuwe elektroden nodig die compatibel zijn met lithiummetaal, een efficiënter thermisch proces voor keramische componenten en nieuwe celformaten die geschikt zijn voor massaproductie. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel.

Experts voorspellen dat de grootschalige productie van vastestofbatterijen tot 60% van de huidige fabricageprocessen moet aanpassen. Dit vraagt om enorme investeringen en, onvermijdelijk, tijd.
Er is dus dringend actie nodig, en veel experts pleiten voor een specialistisch consortium, zoals in China. Spelers zoals Northvolt, ACC en Solid Power Europe tonen al interesse, net als diverse onderzoekscentra en universiteiten die volop experimenteren met nieuwe technologieën. Europa zou hiermee weer in beweging kunnen komen, maar dat vraagt om een gecoördineerde en constructieve aanpak - iets wat in deze sterk concurrerentiële sector zeldzaam is. De EU roept alle betrokken partijen op om uiterlijk eind februari een herstelplan voor de autosector op te stellen. Een ‘Airbus van de vastestofbatterij’ zou zeker een slimme zet zijn, vooral omdat Europa de ontwikkelingen in elektromobiliteit en onderzoek wil ondersteunen. Duimen maar.