Dit weekend maakte Donald Trump zijn dreigement waar. De president verhoogde de douanerechten met 25% op import uit Mexico en Canada en met 10% op Chinese producten - oorspronkelijk mikte hij op 60% voor China. De nieuwe heffingen gaan in op 4 februari 2025.
Met dit besluit torpedeert Trump de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA), die al decennia bestaat. Het probleem? Niet alleen eindproducten, maar ook onderdelen worden belast. Het betekent dat Amerikaanse bedrijven met Mexicaanse of Canadese toeleveranciers te maken krijgen met fors hogere kosten. Wat de autosector betreft zijn het vooral autoproducerende staten als Alabama en Georgia die de klap van de hausse onmiddellijk zullen voelen.

Storingen en defecten?
Wat blijkt? Dit besluit blijft niet zonder gevolgen: binnen een week dreigen productieonderbrekingen bij assemblage- en onderdelenfabrieken in alle drie de landen. Door de krappe marges in de auto-industrie wordt doorgaan met produceren onhoudbaar.
Volgens Flavio Volpe, CEO van de federatie van auto-onderdelen, is het probleem simpel: de nieuwe tarieven liggen 15% hoger dan de winstmarges. Niemand wil met verlies draaien, dus bedrijven zouden binnen een week hun deuren kunnen sluiten, zei hij tegen Bloomberg.
Harakiri?
Veel experts waarschuwen dat Trumps radicale beslissingen zijn eigen industrie kunnen schaden. Fabrikanten, klem tussen hoge tarieven en stijgende kosten, zouden onverwachte keuzes kunnen maken. Volgens bronnen bedreigen de extra heffingen 100.000 banen in Canada en bijna een miljoen in Mexico, de werkplaats van Uncle Sam. Ook de VS ontspringt de dans niet, net als automobilisten. Grote merken als Ford, GM, Honda, Stellantis en Toyota assembleren auto’s in Canada, vooral in Ontario. Trumps protectionisme raakt dus direct de portemonnee van Amerikanen: hogere prijzen, iets waar zijn kiezers niet op zaten te wachten. Ook Amerikaanse fabrikanten en toeleveranciers voelen de pijn, want hun onderdelen worden duurder.

Actie, reactie
Canada liet zich i het kielzog niet onbetuigd en kondigde aan dezelfde tarieven (25%) te heffen, wat de situatie alleen maar complexer maakt. China, dat slechts 10% in plaats van de beloofde 60% moet betalen, reageerde met de opmerking dat er in handelsoorlogen nooit winnaars zijn. Maar waarom ontspringt China grotendeels de dans? Simpel: Trumps vriend Elon Musk heeft met Tesla een Gigafabriek in China, en Trump hoopt Peking te overtuigen om TikTok over te dragen—iets wat China weigert. Geopolitiek armworstelen, maar met fluwelen handschoenen.

Het ergste? Trump wéét dat Amerikanen hieronder zullen lijden en heeft hen daar zelfs voor gewaarschuwd. Wat een manier om je kiezers te bedanken… Volgens consultancybedrijf EY, geciteerd door Le Monde, kunnen de tarieven het Amerikaanse BBP in 2025 met 1,5% en in 2026 met 2,1% doen krimpen door verminderde consumptie en investeringen. Het tegenovergestelde effect van wat hij beoogt. Is Trump eigenlijk in staat om te beseffen wat hij aanricht?
Nog zorgwekkender: hij dreigt ook Europa af met tarieven, omdat het zich volgens hem “verschrikkelijk” gedraagt tegenover de VS. Europa heeft al laten weten hard terug te slaan. Als toeleveringsketens verstoord raken, zoals tijdens de Covid-crisis, zullen Amerikanen dat voelen - met stijgende prijzen voor auto’s en tal van andere producten. Wordt vervolgd.