Parachutist tijdens EK-match Frankrijk-Duitsland bijna uit de lucht geschoten: ‘Hij heeft geluk gehad’

De Greenpeace-demonstrant die gisteren met een parachute het stadion binnenvloog waar de EK-match van Duitsland tegen Frankrijk plaatsvond, heeft geluk gehad dat hij niet is neergeschoten door antiterreurschutters. Dat zegt Joachim Herrmann, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren en bericht The Guardian.

‘Vanwege het spandoek van Greenpeace hebben de scherpschutters niet ingegrepen’, zei Herrmann. ‘Maar als de politie tot een andere conclusie was gekomen dat het misschien om een terroristische aanslag ging, had de vliegenier het misschien wel met zijn leven moeten bekopen.’

Twee gewonden

De parachutist vloog tegen camerakabels raakte die op het dak van het stadion waren bevestigd. Fans doken weg toen hij in de richting van het toeschouwersgebied vloog, de tribunes net miste en technische apparatuur vernielde voordat hij neerstortte voor het Duitse strafschopgebied.

De brokstukken vielen op het veld en de tribune en misten net de Franse manager, Didier Deschamps. Twee Duitse spelers naderden als eerste de demonstrant, voordat hij door de veiligheidsdiensten werd weggeleid.

Twee mensen in het publiek werden geraakt toen de hij de controle verloor over zijn gemotoriseerde paraglider. ‘De piloot verwondde de twee mannen tijdens de nadering van de landing. De gewonden kregen medische zorg van de hulpdiensten en werden naar ziekenhuizen gebracht voor verdere zorg’, zei de politie in een verklaring.

De politie zei verder dat geen van de verwondingen ernstig was en dat de piloot, een 38-jarige man met een adres in de zuidwestelijke deelstaat Baden Württemberg, ongedeerd was. ‘Er is geen enkel begrip voor dergelijke onverantwoordelijke acties waarbij een aanzienlijk risico voor mensenlevens wordt aanvaard.’

Diesel- en benzineauto’s

Greenpeace heeft zich ondertussen ook verontschuldigd voor het voorval. ‘Dit protest had niet de bedoeling om de wedstrijd te verstoren of om mensen te blesseren. We hopen dat niemand ernstig gewond is geraakt. Acties van Greenpeace zijn altijd geweldloos. Helaas is het deze keer niet volgens plan verlopen.’

Het zei dat de protestactie was bedoeld om de autofabrikant Volkswagen, een Euro 2020-sponsor, aan te sporen te stoppen met de verkoop van diesel- en benzineauto’s.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20