Pandemie-apps boven in Apple-hitlijst van 2020

Zoom en het spel ‘Among us’ zijn de meest gedownloade apps van het jaar op Apples besturingssysteem iOS. Dat is geen verrassing, maar er zijn wel een aantal opvallende nieuwkomers in de top vijf.

De techgigant Apple publiceert vrijdag een lijst met apps en games die het meest gedownload werden in 2020. Op de eerste plaats staan respectievelijk de videobeldienst Zoom en het smartphonespel ‘Among us’.

‘Among us’ is een soort digitale ‘Weerwolven van Wakkerdam’. U speelt met een groep van tien in een ruimteschip en moet uitzoeken wie de saboteur is. Elke ronde wordt er gestemd en wie verliest, wordt uit het ruimteschip geschoten. Het spel is gedaan als de saboteur is gevonden of als enige overblijft. Niet moeilijk en het ideale tijdverdrijf tijdens huisarrest. Het maakte de bedenkers in heel korte tijd miljonairs.

Disney+ overklast Netflix

Dat we Zoom zoveel downloadden mag ook geen verrassing zijn. Of het nu een vergadering met collega’s is of een surrogaat-caféavond met vrienden, het moet vanop afstand en dan is de keuze voor een overwegend gratis app als Zoom snel gemaakt.

Wel opvallend: De streamingdienst Disney+, die nog maar sinds november vorig jaar bestaat, komt meteen binnen op de derde plaats en duwt concurrent Netflix naar de 12de plaats. De videoapp TikTok lijkt het ook helemaal overgenomen te hebben van de andere sociale media.

Hier een overzicht van de top vijf:

1. Zoom

Het sociale netwerk van de pandemie, zoals Zoom wel eens wordt genoemd, was de populairste app van het jaar. Het bedrijf heeft er een ijzersterk jaar op zitten. Over particuliere klanten communiceert Zoom niet, maar sinds het begin van het jaar kon de groep er al 433.700 zakelijke klanten bijschrijven. De vraag is alleen of het die sterke groei kan volhouden eens de quarantaines opgeheven worden.

2. TikTok

Ondanks alle problemen die TikTok had in de Verenigde Staten, won de app toch aan populariteit. Of misschien was dat net dankzij die extra publiciteit.

Gebruikers van de app posten video’s die ze dan bewerken met allerlei filters en aan hun contacten tonen.

In augustus kondigde Trump aan dat hij de app, waarop vooral jongeren korte video’s maken en die delen met hun vrienden, uit de VS wou bannen omdat hij data zou doorspelen aan de Chinese overheid. Een maand later sloot TikTok een deal met Oracle en Walmart, waardoor het bedrijf uit Chinese handen blijft.

3. Disney+

De nieuwkomer op de streamingmarkt maakte meteen een mooie entree. Hij bestaat nog maar iets meer dan een jaar, maar werd meteen de derde populairste app van het jaar op iOS. Concurrent Netflix verbleekt bij de cijfers van Disney+ en verhuist naar de 12de plaats.

Ook voor Disney+ was de coronacrisis een welkom cadeau. Sinds zijn oprichting kreeg de app er al 74 miljoen abonnees bij. Het bedrijf besliste om de live-actionremake van ‘Mulan’ exclusief op Disney+ te streamen en niet meer in de bioscoop uit te brengen.

Die forse groei gaat waarschijnlijk wel stilaan naar zijn einde, want door de coronapandemie heeft Disney weinig kunnen opnemen en dat zal tot minder nieuwe films of series leiden op korte termijn.

4. YouTube

Sommige apps zijn niet kapot te krijgen. YouTube mag dan al 15 jaar bestaan, het blijft een van de populairste apps. Ook in corona had de videodienst zijn nut. Heel wat artiesten gaven concerten via YouTube nu alle grote evenementen geschrapt werden.

5. Instagram

Lange tijd was Instagram het populairste sociaal medium, maar het krijgt steeds steviger concurrentie van TikTok en Snapchat.

Uit onderzoek van de bank Piper Sandler blijkt dat 34 procent van de tieners in de VS Snapchat als zijn favoriete app ziet om in contact te blijven met vrienden, 29 procent kiest TikTok daarvoor. Op de derde plaats komt Instagram met 25 procent van de stemmen. In het vorige rapport van de bank stond TikTok nog op de derde plaats.

Snapchat viel in de downloadlijst net uit de top vijf, maar wint het dus wel van Instagram op vlak van populariteit. Ook Facebook, Messenger en Gmail komen achter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20