Pakt de Federal Reserve uit met goed nieuws voor de beleggers?

De Federal Reserve komt vanavond naar buiten met een nieuw rentebesluit. “Verwacht wordt dat de Fed-voorzitter Jerome Powell een verhoging met 50 basispunten zal aankondigen”, laat Stefan Willems, één van de beleggingsexperts van Spaarvarkens.be, weten aan Business AM.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve verhoogt de rente om de torenhoge inflatie te temperen. Het jongste inflatierapport van de Amerikaanse ministerie van Arbeid lijkt erop te wijzen dat het verstrakkende geldbeleid zijn vruchten begint af te werken. Het inflatiecijfer in november lag lager dan dat in oktober.

In het nieuws: De Fed-bestuurders komen vandaag voor de laatste keer dit jaar samen om het rentebeleid te bespreken. Om 20 uur (Belgische tijd) komen we te weten wat ze beslist hebben.

  • “De algemene verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank de rente met 50 basispunten zal verhogen. De beleidsrente zal daardoor uitkomen op 4,25 à 4,5 procent”, laat Willems weten. “Indien die toch voor een forse verhoging gaat, zal dat de aandelenmarkten onder druk zetten.” De Fed heeft tijdens de jongste vier vergaderingen de rente telkens met 75 basispunten opgetrokken.
  • De beleggingsexpert kijkt in het bijzonder uit naar de perstoelichting die volgt op de publicatie van het rentebesluit. “Powell zal dan meer details geven over het toekomstige beleid. Er wordt hoe dan ook verwacht dat er nog meer verhogingen zullen volgen”, verduidelijkt Willems op Business AM.

Details: Economen bevraagd door het persagentschap Bloomberg verwachten dat de rente zal pieken op 4,9 procent, wat een verhoging met telkens 25 basispunten in februari en maart impliceert (ervan uitgaande dat de rente vandaag wordt verhoogd met 50 basispunten). Dat zou ook betekenen dat er in de daaropvolgende maanden geen renteverhogingen meer zouden volgen.

  • Tijdens de bijeenkomst in september zeiden de Fed-bestuurders dat ze verwachten dat de rente eind volgend jaar 4,6 procent zal bedragen. Intussen hebben ze hun verwachtingen naar boven bijgesteld omdat de inflatie immens hoog blijft, ondanks de recente afzwakking.
  • Ook de oververhitte arbeidsmarkt blijft de Fed parten spelen. Powell zei onlangs nog dat de arbeidsmarkt meer moet afkoelen, wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van zijn doelstelling van 2 procent.

Stefan Willems, beleggingsexpert bij Spaarvarkens.be, werd geïnterviewd op Business AM Radio. Verder in het interview laat hij ook zijn licht schijnen over het aandeel van Colruyt.

Business AM Radio zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Deze gloednieuwe radiozender brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, technologie en binnenlandse en buitenlandse politiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20