Ook Pakistan zal nu olie aankopen bij Rusland

Pakistan plant om vanaf april Russische olie op te kopen. Van de benodigde ruwe olie zou het Russische aandeel 35 procent moeten vormen.

Waarom is dit belangrijk?

Het westen probeert momenteel via een olieboycot en dito prijsplafond de Russische oorlogskas te raken uit steun voor Oekraïne. Andere landen die Russische olie opkopen, ondermijnen zo die Westerse sancties; al slaan ze de olie wel in aan goedkopere tarieven.

In het nieuws: Pakistan worstelt met een economische crisis, loodst een gigantische schuldenberg met zich mee en bezit momenteel maar 4,6 miljard aan buitenlandse valutareserves. Daarmee kan het land maar voor drie weken aan import kopen – het grootste deel daarvan bestemd voor olie.

  • De Russische minister voor energie Nikolay Shulginov bezocht Islamabad om een deal uit te werken met Pakistan. De bevoorrading met ruwe olie en petroleumproducten zou vanaf april van start gaan. Dit zou de eerste keer zijn dat beide landen hierover bilateraal gaan samenwerken.
  • Rusland zou ook mikken op een overeenkomst om te betalen in de valuta van bevriende niet-Westerse landen, zoals de Chinese yuan. Normaal wordt er voor olie in dollars betaald, maar mocht Pakistan onvoldoende dollars hebben, biedt dit zo een uitweg. Aangezien het land financieel in slechte papieren zit, wil het inzetten op een diversificatie van goedkope olie-importen.
  • De details van een overeenkomst moeten nu nog uitgeklaard worden op een termijn van 60 dagen, zodat er na maart meteen een import van Russische olie op gang komt.
  • Energie-aankopen maken het grootste deel uit van de Pakistaanse importen. In het verleden kocht het land altijd olie vanuit de Golfstaten. Die rekenden ook lagere transportkosten door gezien de nabijheid.
  • De Verenigde Staten hadden volgens The Diplomat geen bezwaar bij de deal. “Pakistan onderhandelt momenteel ook met het Internationaal Monetair Fonds. We zien Pakistan liever in een economisch duurzame positie”, klinkt het bij het Amerikaans economisch staatsdepartement.

(lb)

Meer