Pakistan moet belastingen verhogen als het nog geld van het IMF wil ontvangen

Het IMF heeft Pakistan enkele voorwaarden opgelegd om het eerder beloofde geld te ontvangen. Belastingen voor de rijken moeten omhoog en benzine moet duurder worden.

Waarom is dit belangrijk?

Een half jaar geleden waren er hevige overstromingen in Pakistan. Het land zit krap bij kas en rekent op miljarden aan steun om de economie te redden.

In het nieuws:Pakistan moet stappen ondernemen om te verzekeren dat goede verdieners belastingen betalen en de armen subsidies ontvangen, als het wil functioneren als een land”, zei Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Na tien dagen door te brengen in Pakistan stelt het IMF twee vereisten:

  • Pakistan moet de belastinginkomsten verhogen. Zij die goed verdienen in zowel de publieke als private sector moeten meer bijdragen aan de economie.
  • Er moet een eerlijkere verdeling van de middelen gebeuren. Subsidies moeten vloeien naar de mensen die het echt nodig hebben. De armen moeten beter beschermd worden.

Stagnerende economie

De vereisten schuiven de verwachte uitbetaling van 1,1 miljard dollar terug wat vooruit. De deadline voor de implementatie van de vereisten valt op 1 maart.

  • In 2019 begon Pakistan aan een IMF-programma dat 6 miljard dollar beloofde om de economie te ondersteunen. Dit werd vorig jaar na de overstromingen nog met 1,1 miljard dollar opgetrokken.
  • Daarnaast waarschuwt de Pakistaanse econoom Kaiser Bengali op Twitter dat “een stijging van de belastingen de stagnerende economie nog meer zal schaden, wat tot meer werkloosheid en armoede zal leiden”.
  • Daar komt nog bij dat een groot deel van het kapitaal uit de industrie en de landbouw tijdens de overstromingen vernield werd en dus moet vervangen worden.

Herstructurering

  • Het uitstel van de betaling komt voor het land ongelegen. De reserves in vreemde valuta zijn amper voldoende om drie weken aan invoer te financieren. Met die reserves moeten ook de steeds hernieuwde, openstaande schulden worden afgelost.
  • De vereisten zijn volgens Georgieva noodzakelijk om ervoor te zorgen dat “Pakistan kan functioneren als een land en niet in een gevaarlijke positie terechtkomt waar de schulden moeten geherstructureerd worden. Vandaag staan de interestpercentages op 17 procent, de inflatie op 24,5 procent.
  • Khawaja Asif, de minister van Defensie van Pakistan, zei dat de hulp van het IMF al te laat kwam. Volgens hem “leven ze nu al in een failliet land”.

(mah)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20