Oxfam moet stoppen met klagen

Hulporganisatie Oxfam moet stoppen met klagen over de superrijken en zou het kapitalisme moeten ondersteunen. Dat zegt Mark Littlewood, directeur-generaal van het Britse Institute of Economic Affairs, in een column voor de Brits krant The Times.

Daarmee reageert Littlewood op een studie van Oxfam, waarin wordt aangeklaagd dat de acht rijkste multimiljardairs van de wereld evenveel rijkdom hebben als het gezamenlijke vermogen van de armste helft van de totale wereldbevolking. “Niemand denkt dat een overbevolking van succesrijke miljardairs de grootste bedreiging voor de mensheid vormt,” benadrukt Littlewood. “Indien we daadwerkelijk de armoede willen uitroeien, moeten we onze tijd vooral focussen op de armen en niet blijven klagen over de rijken.” “Oxfam zou dan ook aan de internationale elite op het World Economic Forum in Davos strikte eisen moeten stellen. Er moet duidelijk worden gemaakt dat landen zoals China en India het wapen van schouder moeten veranderen indien ze de armoede willen overwinnen. De inspanningen moeten worden verdubbeld en over de hele planeet verspreid.”

Kapitalisme

“Ook het feit dat het politieke establishment er niet in lukt een wereldwijde vrijhandel te creëren, zou Oxfam tot actie moeten aanzetten,” betoogt Mark Littlewood. “Tevens moet duidelijk worden gemaakt dat de enorme staatssubsidies voor westerse grondbezitters, economisch en moreel onmogelijk nog langer kan worden verdedigd.” “Bovendien zou de organisatie moeten nastreven dat het armoede-beleid uit handen van de overheid, waar vaak corruptie moet worden vastgesteld, wordt weggehaald en aan particuliere initiatieven wordt toegewezen. Er kan worden aangetoond dat kapitalisme het beste instrument is om armoede te bestrijden.” “Indien Oxfam het geld van zijn donors niet alleen rechtstreeks in hulp voor de armen wil investeren, maar ook het publieke debat wil informeren, zou het vrije marktkapitalisme overal moeten worden gepropageerd,” besluit Littlewood. “Daarmee zou Oxfam een bijzonder sterke campagne tegen armoede op gang kunnen brengen.” (mah) Ter info: Het jaarverslag van Oxfam Novib over het boekjaar 2015/2016 meldt als totale salariskosten voor Oxfam-CEO Farah Karimi een bedrag van 126.737 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20