Overweeg je Valentijnsdag op te fleuren met een afrodisiacum? Is er iets dat werkt? En wat is gevaarlijk?

Door de eeuwen heen hebben veel culturen gezocht naar krachtige afrodisiaca om het seksuele verlangen te vergroten. De term is afgeleid van Aphrodite, de Griekse godin van liefde, schoonheid, plezier en voortplanting. En sommige dingen veranderen nooit: we grijpen nog steeds naar bepaald voedsel en allerlei supplementen om het seksuele verlangen te vergroten. Maar het wetenschappelijk bewijs toont aan dat experimenteren met die “natuurlijke” supplementen riskant kan zijn.

Plantenextracten

Een studie die 20 botanische verbindingen (inclusief wortels, stengels, bladeren, zaden, schors, fruit en bloemen) evalueerde waarvan beweerd wordt dat ze seksuele versterkers zijn, vond maar weinig bewijs om hun gebruik als afrodisiaca bij mannen of vrouwen te ondersteunen.

Kolanoot, guarana en betelnoot bevatten verbindingen die het centrale zenuwstelsel stimuleren (verhogen hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur) en naar verluidt het seksuele gedrag verhogen. Maar deze producten verhogen ook het risico op overlijden.

Sommige botanische componenten veroorzaken vermoedelijk verwijding van bloedvaten in geslachtsorganen. Ginseng, een wortel, wordt het verbeteren van de erectiele functie en het vergroten van het seksuele verlangen toegedicht. Milde bijwerkingen van ginseng zijn slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, maagklachten en menstruatieveranderingen. Een zeldzame maar mogelijk fatale bijwerking, methemoglobinemie genaamd, kan zich ook ontwikkelen en zuurstofgebrek veroorzaken.

Van dierlijke oorsprong

Ambreïne staat al eeuwen bekend als een lustopwekker. Het is een triterpeenalcohol die het hoofdbestanddeel is van ambergris, een afscheiding uit het spijsverteringsstelsel van de potvis. Het is aangetoond dat het werkt als een analgeticum en het is bewezen dat het het seksuele gedrag bij ratten verhoogt. Maar afgezien van de vermeende lustopwekkende effecten, is aangetoond dat ambreïne ook de spijsvertering bij ratten, cavia’s en konijnen vermindert.

Ook al bekend als seksversterker sinds de oudheid: de huid en -klieren van de bufo-pad. Die bevatten een hallucinogeen derivaat van bufotenine en digoxine-achtige verbindingen, die hallucinaties, wazig zien, misselijkheid en braken veroorzaken. je kan er zelfs van sterven.

Andere supplementen zouden naar verluidt de zintuiglijke seksuele ervaring verbeteren door het genitale slijmvlies te “irriteren”. Spaanse vlieg, afgeleid van blaarkevers, bevat een bioactieve chemische stof, cantharidine. Die irriteert de urinewegpassage en veroorzaakt zwelling van de genitaliën (vandaar de zogezegde verhoogde sensaties tijdens seks). Spaanse vlieg heeft echter gevaarlijke bijwerkingen: het irriteert de darmen, veroorzaakt bloedingen en is slecht voor nieren, hartspieren en bloedvaten.

“Natuurlijke” supplementen

Uit een beoordeling van 150 supplementen die als “natuurlijke” afrodisiaca werden verkocht, bleek dat zes van de tien waren vervalst met medicijnen, onder meer geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen. Een op de vier besmette supplementen had hoeveelheden medicijnen die de veilige maximale doseringen overschreden. Minder dan een derde werd beoordeeld als echte kruiden- of natuurlijke producten.

Dingen als yohimbine, maca, horny goat weed en ginkgo biloba zouden geslachtsdriftopwekkende eigenschappen hebben, maar echt bewezen is dat niet. Wat we wél weten is dat ze kunnen leiden tot een overvloed aan lichamelijke reacties (hoge bloeddruk, slapeloosheid, misselijkheid, braken, hoofdpijn) en psychologische symptomen (stemmingswisselingen, verwardheid, angst, manie, hallucinaties en verslavend gedrag).

Voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen die nodig zijn voor de voortplanting. Oesters bevatten extreem veel zink, een mineraal dat nodig is om gezond sperma te maken, maar er is niet eens een onderzoek dat heeft getest of het eten van oesters het seksuele verlangen verhoogt.

Vis bevat omega-3-vetten, die de doorbloeding verbeteren, wat ook kan helpen. Sommige soorten fruit (vijgen, granaatappels, perziken, bananen) en groenten (asperges, courgette, aubergine) bevatten grote hoeveelheden fytonutriënten. Fytonutriënten helpen de bloedvatwanden te beschermen en de bloedstroom te verbeteren, en worden geassocieerd met een lager risico op erectiestoornissen.

Een groot onderzoek, waarbij 25.000 mannen gedurende tien jaar werden gevolgd, vond dat mannen die het meeste fruit aten (vooral aardbeien, bosbessen, appels, peren, citrusvruchten) een 14% lager risico hadden op erectiestoornissen in de loop van de tijd. Het laagste risico was bij mannen die meer dan drie keer per week citrusvruchten en/of blauwe bessen aten. Onderzoekers schreven dit toe aan een hogere inname van krachtige fytonutriënten, anthocyanines en flavanoïden genaamd, die fruit hun diepe kleuren geven.

Je kan niet misgaan met chocolade en rode wijn

Chocolade is de grote winnaar op Valentijnsdag en bevat een groot aantal bioactieve componenten die je een goed gevoel geven door het serotonineniveau te verhogen, je orosensorische reacties te stimuleren en hersengebieden te activeren die verband houden met stemming. En dan is er nog rode wijn. Die zou op verschillende manieren werken als aphrodisiacum, zoals je hier kan lezen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20