“Overlegcomité op korte termijn opnieuw bijeen”: er komt opnieuw pakket strengere maatregelen aan

In federale kringen is te horen dat het onvermijdelijk is dat het Overlegcomité opnieuw, vervroegd samenkomt. Dat zou al op korte termijn, binnen 24 uur, kunnen gebeuren. De reden is simpel: men wil ‘kerst redden’.

Water aan de lippen

Het is Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die deze keer de vlucht vooruit neemt. Want wat circuleert in federale kringen, waar premier Alexander De Croo (Open Vld) het initiatief neemt, is dat het water aan de lippen van de gezondheidszorg staat, en de toestand eigenlijk niet verbetert, integendeel.

Vandaar dus de gekende reflex van de premier om te versnellen. Men wil immers absoluut de feestdagen laten doorgaan op min of meer normale manier. Normaal was een evaluatie-comité gepland op 15 december. Maar dat komt dus veel vroeger.

“Stopzetten van indoor activiteiten”

Meteen koos Jambon, eerder ook al paar keer geforceerd tot een bocht na afloop van het Overlegcomité, deze keer voor proactieve communicatie. Hij meldde zelf aan VTM dat hij wil dat het Overlegcomité vervroegd bijeen komt, om bijkomende maatregelen te bespreken om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Dat heeft hij gezegd aan VTM Nieuws. 

“Ik maak mij grote zorgen over wat er vandaag in de ziekenhuizen en vooral op intensieve zorgen gebeurt. Ik denk daarom dat het wijs zou zijn dat het Overlegcomité bijeen zou komen om extra maatregelen te nemen. Vooral het stopzetten van de indoor activiteiten in de recreatieve sector.” 

Meteen schuift Jambon ook een verbod op alle indoor recreatie-evenementen tot 15 december voor. In de federale regering is te horen dat een pakket wordt voorbereid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20