Overlegcomité: mondmaskers verdwijnen binnenkort zo goed als overal; nachtclubs mogen weer open

Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in België. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie met de bevoegde ministers van de verschillende regeringen van ons land. Die verschillende deelstaten zullen vanaf 1 oktober zelf kunnen beslissen of en wanneer ze bepaalde versoepelingen doorvoeren.

Na het vorige Overlegcomité eind augustus was al duidelijk dat het volgende het laatste zou worden in de vorm zoals we dat al anderhalf jaar kennen. De bedoeling was namelijk om de bevoegdheden rond de coronamaatregelen door te schuiven naar de verschillende deelstaten en dat komt er nu ook.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) startte met een heel felle uithaal naar mensen die weigeren om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. “Deze epidemie is vandaag een epidemie aan het worden van de niet-gevaccineerden”, zei hij. “Onze intensieve zorg is een verzamelplaats van mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat kunnen we als samenleving niet aanvaarden. Je kan niet aanvaarden dat mensen de keuze maken om andere mensen in gevaar te brengen. Niemand heeft dat recht. Niemand zou zoiets mogen aandoen naar iemand iemand anders toe. De vaccins zijn veilig, gratis en overal beschikbaar.”

De Croo prees daarna ook de inspanningen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar de vaccinatiegraad veel lager ligt dan in de rest van het land. “Het is monnikenwerk om mensen te vaccineren in de straten, winkelcentra, scholen. Het is een goede zaak dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft beslist om het Covid Safe Ticket in een ruimere zin in te zetten”, zei hij. Toch mag zo’n Covid Safe Ticket de vaccinatie zelf nooit vervangen, volgens De Croo.

Mondmaskers

Daarna ging het op de persconferentie over de specifieke versoepelingen. Zo zullen mondmaskers zo goed als uit het straatbeeld verdwijnen. In winkels, in de horeca – zowel voor klanten als personeel – en op de werkplaats, als er voldoende afstand kan gehouden worden, zijn mondmaskers vanaf 1 oktober niet meer verplicht.

Mondmaskers blijven wel verplicht op het openbaar vervoer, in stations en in luchthavens. Ook in zorginstellingen en bij medische en niet-medische contactberoepen zoals kappers moeten ze nog steeds gedragen worden. Hetzelfde geldt voor evenementen met meer dan 500 mensen binnen of 750 mensen buiten die geen gebruik maken van het Covid Safe Ticket aan de ingang.

Al deze nieuwe maatregelen zijn in principe federaal, maar het zijn de gewesten die beslissen wanneer ze van kracht gaan. Voor Vlaanderen zal dat effectief op 1 oktober zijn, voor Brussel niet. Wat Wallonië gaat doen in voorlopig nog niet duidelijk.

Nachtclubs en discotheken

Zoals eerder al voorspelt, mogen ook discotheken en nachtclubs op 1 oktober opnieuw de deuren openen. Bezoekers zullen daarbij wel een Covid Safe Ticket moeten kunnen voorleggen waarmee ze bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest hebben of recent hersteld zijn van corona.

(am)

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20