Overheden grijpen de stijgende rente aan om banken extra te belasten: zullen klanten het gelag betalen?

Door het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken, hebben de financiële instellingen hun winsten kunnen opkrikken. Dat is ook de overheden niet ontgaan. Zij nemen nu maatregelen om de banken extra te belasten. Zo heeft de Tweede Kamer van Nederland vorige week nog een verhoging van de bankentaks goedgekeurd.

Waarom is dit belangrijk?

De financiële instellingen hebben zich de voorbije maanden niet populair gemaakt bij de burgers (van verschillende landen) door de spaarrentes laag te houden, hoewel de ECB in iets meer dan een jaar tijd de rentes met 450 basispunten heeft verhoogd. Het is dan ook geen verrassing dat sommige regeringen in hun zoektocht naar extra inkomsten hun pijlen richten op de banksector. Dergelijke belastingen zullen op niet veel verzet van de bevolking botsen, integendeel.

In het nieuws: De Tweede Kamer van Nederland heeft eind vorige week een reeks maatregelen om de koopkracht van de burgers te vergroten, goedgekeurd. In totaal maakt de Nederlandse overheid 4 miljard euro vrij. Natuurlijk moet dat alles gefinancierd worden. De Nederlandse beleidsmakers kijken daarbij in de richting van de banken.

  • Om te beginnen wil Nederland de bankentaks verhogen. Die verhoging moet de staatskas spijzen met zo'n 350 miljoen euro.
  • Maar de meest opvallende maatregele
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer