Het einde van de cappuccino aan 18 euro: kan Café Florian corona overleven?

Caffe Florian in Venetië – een koffiehuis dat een pleisterplaats werd voor schrijvers, kunstenaars en politici – heeft eind december zijn driehonderdste verjaardag gevierd. Bij die gelegenheid waren grote festiviteiten voorzien, maar het evenement moest door de uitbraak van de coronapandemie worden geschrapt. Inmiddels is zelfs de toekomst van het Caffe Florian bedreigd.

Marco Paolini, manager van het koffiehuis, vreest immers voor een faillissement. Hij heeft aan de Italiaanse overheid gevraagd een helpende hand te reiken. Volgens Paolini zal het Caffe Florian, gelegen aan het beroemde Piazza San Marco, zich op eigen kracht wellicht niet van de lockdown kunnen herstellen. Daarmee zou het oudste café van Italië verdwijnen.

Spookstad

De uitbraak van het coronavirus heeft Venetië in een spookstad veranderd. Vorig jaar werd de stad door zware overstromingen getroffen. Pas was die tegenslag verteerd toen de coronapandemie toesloeg. De afwezigheid van de toeristen – de belangrijkste bron van inkomsten van de stad – heeft Venetië ondergedompeld in één van de donkerste jaren uit de recente geschiedenis van de stad.

‘De coronacrisis heeft voor een situatie gezorgd die in Venetië zelfs de grootste tegenstander van het toerisme moet doen huiveren,’ werpt Paolini op. ‘De Piazza San Marco is dood.’

Caffe Florian werd drie eeuwen geleden door Floriano Francesconi geopend. Tot de klanten van het café behoorden beroemdheden zoals Richard Wagner, Marcel Proust of Friedrich Nietzsche. Om de driehonderdste verjaardag van Caffe Florian te vieren, hadden de Italiaanse posterijen zelfs een speciale zegel op de markt gebracht.

Het koffiehuis heeft momenteel een tachtigtal werknemers. Op dit ogenblik wordt de werkloosheid zoveel mogelijk met deeltijdse arbeid opgevangen. ‘Dit kan echter niet blijven duren,’ weet Paolini.

Biënnale

Vorig jaar boekte Caffe Florian een omzet van 8 miljoen euro. Espresso’s en cappuccino’s à rato van respectievelijk 11,5 en 18 euro zijn daar niet vreemd aan. Maar de uitbaters moeten echter ook 710.000 huur per jaar afdragen. Daarbij moet aan de Italiaanse staat een bedrag van 210.000 euro worden betaald. ‘De particuliere verhuurders hebben begrip getoond,’ merkt Paolini op. ‘Zij hebben de verschuldigde huur sterk gereduceerd. Het Agenzia del Demanio, beheerder van de immobiliën van de Italiaanse staat, blijkt echter tot geen enkele toegeving bereid.’

Caffe Florian vreest over het voorbije jaar een verlies van meer dan 5 miljoen euro te zullen moeten boeken. De online winkel – die onder meer chocolade, thee en parfum verkoopt – zorgt wel voor een aantal inkomsten, maar kan het verlies door de sluiting niet compenseren.

‘Wanneer Caffe Florian gedwongen zou worden te sluiten, zou niet alleen een succesrijk koffiehuis teloorgaan,’ betoogt Paolini. ‘Daarmee zou immers ook een deel van de Europese cultuurgeschiedenis verdwijnen.’

In het Caffe Florian zou onder meer ook de Biënnale van Venetië zijn geboren. Op het einde van de negentiende eeuw zou immers Riccardo Selvatico, dichter en toenmalig burgemeester van Venetië, in het café op het idee gekomen te zijn om op tweejaarlijkse basis de kunstwereld naar zijn stad te halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20