Orkaan Ian zet 11 miljoen Cubanen zonder stroom

In de nacht van dinsdag op woensdag trok een zware orkaan over het Caribische eiland Cuba. Daarbij werd het elektriciteitsnet in het westen van het land geraakt, waardoor één miljoen inwoners zonder stroom kwamen te zitten. Later breidde het probleem zich uit naar het hele land: elf miljoen Cubanen moesten in het donker zitten.

Ian is een orkaan van de derde categorie, die bij zijn doortocht over Cuba heel wat schade aanrichtte. Tienduizenden inwoners van de westelijke provincie Pinar del Rio moesten noodgedwongen evacueren, en toen de storm aan land kwam had dit wateroverlast, ontwortelde bomen en beschadigde huizen tot gevolg.

Tabaksplantages beschadigd

Ook de Cubaanse economie, die momenteel in een diepe crisis verkeert, zal de passage van Ian niet snel vergeten: verschillende tabaksvelden, die gebruikt worden om de iconische Cuba-sigaren te vervaardigen, werden vernield door de storm. Onder meer de tabaksplantage van La Robaina, in handen van de familie Robaina en een van de belangrijkste van het land, werd slachtoffer van de storm. “Het was apocalyptisch, een echt drama”, vertelde eigenaar Hirochi Robaina aan AP News.

De orkaan is over Cuba gerold, maar het gevaar is nu geweken. Voor Florida, de Amerikaanse staat op nog geen 300 kilometer van de Cubaanse hoofdstad Havana, komt het er pas aan. Orkaan Ian beweegt zich verder naar het noorden, waar hij met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur aan land zou gaan nabij Fort Myers, in het westen van de staat.

Oliebrand in haven

Het weer speelt Cuba niet voor het eerst parten. Op 5 augustus werd de haven van Matanzas getroffen door zwaar onweer, waarbij bliksem insloeg op een opslagtank waar ruwe olie werd bewaard. De daaruit ontstaande brand veroorzaakte een kettingreactie, waarbij het vuur oversloeg naar andere tanks. Tienduizenden burgers moesten worden geëvacueerd, en Cuba kreeg vanover de hele wereld hulp van brandweermannen die zouden helpen de brand onder controle te krijgen

Na vijf dagen was de brand geblust: 40 procent van de olieopslag van Cuba’s grootste haven voor de import van olie was vernield. Minstens één brandweerman stierf in de brand, 17 anderen raakten vermist en meer dan honderd mensen raakten gewond.

(fjc)

Meer