Oproep motorrijders: ‘Hang mondmasker niet aan achteruitkijkspiegel’

De Nederlandse vereniging MotorNL doet een dringende oproep aan automobilisten om hun mondmasker niet aan de achteruitkijkspiegel te hangen.

‘Eén mondkapje aan je spiegel is namelijk voldoende om een motorrijder en vanzelfsprekend fietser, brommerrijder of voetganger te doen ‘verdwijnen’. Omdat een achteruitkijkspiegel aan de rechterkant van de bestuurder zit, kan deze situatie letterlijk levensgevaarlijke voorrangssituaties opleveren’, waarschuwt de vereniging van motorrijders.

Boetes

In Luxemburg is het inmiddels al verboden om een mondkapje aan de spiegel te hangen, op straffe van een boete van 49 euro. In Nederland en België staat het niet zo expliciet vermeld in de verkeersregels, maar in beide landen kun je wel degelijk een boete krijgen als je zicht wordt belemmerd door een onnodig voorwerp, weet MotoNL. De boete in België ligt tussen de 110 en 120 euro.

‘Wanneer blijkt dat het ‘onnodig voorwerp’ een aanrijding veroorzaakt heeft, kan de boete veel hoger uitvallen en kan dit eveneens gevolgen hebben voor de vergoeding van de verzekering’, zegt MotoNL nog.

Hygiëne

Naast het belemmerd zicht zijn er nog twee redenen waarom hangende mondmaskers in de auto een slecht idee zijn. De bestuurder raakt zo gewend aan iets dat beweegt in zijn zichtveld en wordt zo minder attent voor de bewegingen van andere verkeersdeelnemers.

En dan is er nog de medische reden. Een hangend mondmasker is onhygiënisch en verspreidt mogelijk het coronavirus bij de inzittenden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20