Oprichter van gefaalde cryptomunt TerraUSD beweert niet op de vlucht te zijn voor de autoriteiten, ondanks ‘red notice’ Interpol

Do Kwon, de oprichter van het gefaalde blockchainproject Terraform Labs, zegt dat hij niet op de vlucht is voor de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Hij tweette dit nadat het nieuws bekendraakte dat internationale politieorganisatie Interpol een opsporingsbericht had uitgestuurd voor hem.

Het Terra-project zond eerder dit jaar schokgolven door de cryptomarkt met z’n spectaculaire ineenstorting. De crash van de stablecoin heeft investeerders zo’n 40 miljard dollar doen verliezen en deed meer dan 500 miljard dollar verdampen op de cryptomarkt.

Zuid-Korea aast intussen op de arrestatie van Terra’s oprichter, Do Kwon.  Maar aanklagers in het land beweren dat hij op de vlucht is. Op dinsdag vertelde een woordvoerder van het openbaar ministerie van het zuidelijke district van Seoel aan CNBC dat de wereldwijde wetshandhavingsinstantie Interpol Kwon op de lijst met ‘red notices’ had geplaatst.

‘Red notices’ worden uitgegeven voor voortvluchtigen, die worden gezocht opdat ze bijvoorbeeld een straf zouden uitzitten, aldus Interpol. Het bericht is een verzoek aan rechtshandhavingsinstanties wereldwijd om de persoon in kwestie op te sporen en te arresteren. Dit kan dan leiden tot een uitlevering.

Tweets

Kwon zei echter dat hij niet op de vlucht was en gebruikte zijn Twitter-account om de autoriteiten van antwoord te dienen.

“Ik schrijf code in mijn woonkamer hbu,” twitterde Kwon in antwoord op iemand die vroeg naar zijn verblijfplaats.

Kwon benadrukte dat hij “geen enkele moeite doet om zich te verbergen” en zei dat hij wandelingen maakt en naar winkelcentra gaat.

Kwon zei ook dat hij zijn naam niet ziet op de ‘red notice’-lijst van Interpol. Het agentschap maakt deze berichten niet altijd openbaar.

Toch op de vlucht

Het openbaar ministerie van het zuidelijke district Seoul denkt echter nog steeds dat Kwon op de vlucht is, zo vertelde de woordvoerder aan CNBC.

Volgens Kwons Twitter-locatie bevindt hij zich in Singapore. Maar eerder deze maand zei de politie van Singapore dat Kwon niet in de stadstaat was.

De Zuid-Koreaanse aanklagers zeiden dat hun doel is om Kwon te lokaliseren, en hem terug te brengen naar Zuid-Korea. Dan zullen de autoriteiten binnen 48 uur beslissen of ze een arrestatiebevel voor hem uitvaardigen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20