Dure menu’s en financiële steun kunnen toprestaurant Noma niet uit verlies houden

Het wereldberoemde Deense restaurant Noma heeft het voorbije jaar afgesloten met een verlies van 1,69 miljoen Deense kroon (227.000 euro). Daarmee moest Noma, dat de voorbije periode geregeld tot het beste restaurant van de wereld werd verkozen, voor de eerste keer in vier jaar tijd een negatief resultaat melden.

Ook financiële steun van de Deense regering om het restaurant te helpen de impact van de coronacrisis op te vangen, kon Noma niet voor een verlies behoeden.

Lockdowns

Twee jaar geleden boekte Noma nog een bescheiden winst, maar het voorbije jaar kon een negatief resultaat niet worden vermeden. Dat is gebleken uit een melding aan de Deense fiscale autoriteiten. Het restaurant moest met een aantal verplichte sluitingsperiodes afrekenen.

De Deense regering ging immers tot lockdowns over om de verspreiding van het virus COVID-19 tegen te gaan. Om de impact te helpen opvangen had Noma van de Deense overheid een financiële tegemoetkoming van 10,9 miljoen kronen ontvangen.

Noma biedt zijn klanten een vegetarisch menu met wijn aan voor een prijs van 700 dollar per persoon. Het restaurant staat in de World’s 50 Best Restaurants momenteel op de eerste plaats. In totaal is Noma al vijf keer tot het beste restaurant van de wereld bekroond. Het Deense restaurant kan ook drie Michelin-sterren voorleggen.

Tournee

Het verlies van vorig jaar werd voorafgegaan door een periode van drie jaar met positieve resultaten. Ook in 2017 had Noma een negatieve uitkomst gemeld. Dat resultaat had echter te maken met de beslissing van chef René Redzepi om het restaurant naar een andere locatie in Kopenhagen te verhuizen. Hierdoor bleef Noma nagenoeg een jaar lang gesloten.

Noma maakte bekend ook later dit jaar tijdelijke sluitingen te plannen, omdat het restaurant een tournee langs een aantal andere landen op de kalender heeft geplaatst. Volgend jaar zou het restaurant zijn deuren in Kopenhagen opnieuw openen.

“Rekening houdend met de omstandigheden, heeft Noma het voorbije jaar een bevredigend resultaat kunnen laten optekenen”, beklemtoonde het restaurant in zijn financiële verslag. “Verwacht wordt dat er nu opnieuw met een positieve ontwikkeling zal kunnen worden aangeknoopt.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20