Opnieuw onzekerheid over Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs noteren

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Weibo, het Chinese alternatief voor Twitter, op een lijst van buitenlandse bedrijven die hun beursnotering in de Verenigde Staten dreigen te verliezen geplaatst. Het is de zesde Chinese onderneming op die lijst.

De Chinese beurzen hebben de laatste handelsdag van de week in het rood afgesloten, na vorige week mooie koerswinsten te boeken. De Hang Seng (Hongkong) verloor 2,4 procent en de Shanghai Stock Exchange dook 1,2 procent in het rood. Shenzhen Stock Exchange ging 1,9 procent lager.

Opnieuw onzekerheid

Aanleiding is de onzekerheid over een aantal Chinese bedrijven die hun Amerikaanse beursnotering dreigen te verliezen. De Verenigde Staten hebben namelijk een lijst opgesteld van bedrijven die niet voldoen aan de auditvereisten, vastgelegd door een in 2020 goedgekeurde wet genaamd de Holding Foreign Companies Accountable Act (HFCAA). Aan die lijst is donderdag één naam toegevoegd: Weibo.

In totaal riskeren nu zes Chinese ondernemingen hun beursnoterinig in de VS te verliezen als ze niet tegemoet komen aan de eisen van de toezichthouder. Peking, dat zich beroept op nationale veiligheidsoverwegingen, laat niet zomaar toe dat de Chinese bedrijven gevoelige data delen met VS.

Weibo heeft intussen laten weten dat het zijn opties onderzoekt. Het is niet meteen duidelijk wat de Chinese microblogsite daarmee bedoelt.

Kleine mokerslag voor beleggers

Het nieuws is toch een kleine mokerslag voor beleggers met Chinese aandelen in hun portefeuille. Een rally die vorige week werd ingezet komt daarmee tot een einde. Die hausse was er net gekomen nadat China zei dat het de techsector in eigen land en IPO’s (beursintroducties) in het buitenland meer zou ondersteunen. Het land wil daarmee de forse koersdalingen van de Chinese bedrijven de afgelopen maanden een halt toeroepen.

Analisten hebben recent nog gewaarschuwd dat de Chinese aandelen momenteel in grote mate afhankelijk zijn van beleidsbeslissingen. “Je kunt investeren in het land. Zorg er alleen voor dat je de politieke en beleidsmatige ontwikkelingen begrijpt”, liet Richard Martin, managing director bij het adviesbureau IMA Asia, eerder deze week weten in een interview met CNBC.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20